Τα μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους Fokker 100 της εταιρείας Bek Air κρατούν στα χέρια τους οι ειδικοί που καλούνται να λύσουν το μυστήριο της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στην Αλμάτι στο Καζακστάν και προκάλεσε το θάνατο σε 12 άτομα από τους 98 επιβαίνοντες. Το Fokker 100 της εταιρείας Bek Air πραγματοποιούσε πτήση από το Αλμάτι με προορισμό την πρωτεύουσα Νουρσουλτάν.

Ανήμερα του Σαββάτου, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, ανακήρυξε την 28η Δεκεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί προσπαθούν να εξηγήσουν τι ήταν αυτό που προκάλεσε την προβληματική απογείωση του αεροσκάφους ενώ δεν αποκλείεται να πρόκειται και για ανθρώπινο λάθος. Στα μαύρα κουτιά οι αρμόδιοι θα εξετάσουν προσεκτικά τις συνομιλίες των πιλότων με τον πύργο ελέγχου καθώς και τις μεταξύ τους συνομιλίες, αλλά και τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και διασωθέντων. 

Πάντως, το γεγονός ότι, το αεροσκάφος χτύπησε δύο φορές με την ουρά στον διάδρομο, στη συνέχεια ακούστηκε ισχυρός θόρυβος και πως η αρχική ανύψωση έγινε με πολύ μεγάλη κλίση, προκαλούν πολλά ερωτήματα και στην ίδια την αεροπορική εταιρεία, που ανεστάλη την λειτουργία της αμέσως μετά το δυστύχημα. «Το πιθανότερο σενάριο», λένε ειδικοί, «είναι να έσκασε κάποιο λάστιχο ή να έσπασε κάποιος τροχός».

Ωστόσο εξετάζεται σοβαρά και το ανθρώπινο λάθος από την πλευρά του κυβερνήτη ο οποίος συγκαταλέγεται  ανάμεσα στα θύματα. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 15 νεκρούς, ενώ στη συνέχεια οι τοπικές αρχές σε συνεννόηση με τα νοσοκομεία που δέχτηκαν τους διασωθέντες, ανέφεραν επίσημα ότι οι νεκροί είναι 12, ανάμεσά τους και άτομα που κατέληξαν λόγω των σοβαρών τραυμάτων, λίγα λεπτά μετά την άφιξή τους σε νοσοκομείο της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πως σώθηκαν οι περισσότεροι επιβάτες

Το αεροπλάνο πριν βρεθεί στο έδαφος, σφηνώθηκε σε ένα ακατοίκητο σπίτι, το οποίο καταστράφηκε  κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Σε όλη την περιοχή υπήρχαν σκορπισμένα συντρίμμια. Το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και μάλλον το γεγονός ότι δεν πήρε φωτιά κατά τη συντριβή του, φαίνεται πως ήταν σωτήριο για τους ανθρώπους που διασώθηκαν.

Το αεροπλάνο έχασε ύψος κατά τη διαδικασία της απογείωσης και χτύπησε σε έναν τσιμεντένιο τοίχο προτού συντριβεί στο διώροφο κτίριο, ανέφερε η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Καζακστάν. «Το αεροσκάφος πήρε κλίση προς τα αριστερά, κατόπιν στα δεξιά, προτού αρχίσει να ταρακουνιέται, ενώ ο κυβερνήτης προσπαθούσε να κερδίσει ύψος» είπε στο Ρόιτερς ο επιχειρηματίας Ασλάν Ναζαραλίγιεφ, ο οποίος επέζησε από το δυστύχημα.

«Βογκητά και ουρλιαχτά πριν το δυστύχημα»

Στιγμές φόβου και τρόμου, έζησαν οι 98 επιβαίνοντες (93 επιβάτες και 5 άτομα πλήρωμα) μόλις κατάλαβαν ότι κάτι κακό συμβαίνει όταν πια το αεροσκάφος ήταν ήδη στον αέρα. Για κάποιους από αυτούς ήταν πράγματι τα τελευταία πιο τρομακτικά λεπτά της ζωής τους. Οι διασωθέντες πάλι, που καλούνται να θεραπεύσουν πρωτίστως τα σωματικά τους τραύματα θα θυμούνται για πάντα τις στιγμές αυτές που τραυμάτισαν την ψυχή τους και άλλαξαν τη ζωή τους.

«Πριν από τη συντριβή, το αεροπλάνο άγγιξε τον διάδρομο προσγείωσης με την ουρά του, δύο φορές» εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμαν Σκλιάρ σε δημοσιογράφους.

«Επιτροπή… θα καθορίσει εάν επρόκειτο για σφάλμα του πιλότου ή τεχνικό πρόβλημα. Ο διάδρομος βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση». Δημοσιογράφος του Ρόιτερς είδε τα συντρίμμια του μπροστινού τμήματος του αεροσκάφους και της ατράκτου διασκορπισμένα πάνω στο σχεδόν ισοπεδωμένο σπίτι.

Μία επιζήσασα περιέγραψε στον ενημερωτικό ιστότοπο Tengrinews ότι άκουσε έναν «τρομακτικό ήχο» προτού το αεροπλάνο αρχίσει να χάνει ύψος. «Το αεροσκάφος είχε πάρει κλίση κατά τη διάρκεια της πτήσης. Έμοιαζε με ταινία: ουρλιαχτά, φωνές, κόσμος έκλαιγε» αφηγήθηκε η γυναίκα.

Ένας άλλος επιβάτης περιέγραψε ότι καθόταν δίπλα στην έξοδο κινδύνου στη σειρά 15 και όλες οι σειρές μπροστά του εκσφενδονίστηκαν, όταν το αεροπλάνο κόπηκε στα δύο, έπειτα από την πρόσκρουση.

Αφού άρχισε το αεροσκάφος να ταρακουνιέται, πριν από τη συντριβή, «είχα αρκετό χρόνο για να βάλω στην άκρη το τηλέφωνό μου και να δέσω τη ζώνη μου».

«Βγήκαμε έξω από την έξοδο κινδύνου… εγώ και κάποιοι άλλοι άνδρες αρχίσαμε να βγάζουμε ανθρώπους από το αεροσκάφος. Ορισμένοι είχαν παγιδευτεί από τα τσιμεντένια χαλάσματα του κτιρίου. Ακούγονταν βογκητά και ουρλιαχτά και ήταν σκοτάδι».

Ένας από τους νεκρούς, ο ηλεκτρολόγος Αμπάι Νουρμπέκοφ ταξίδευε με την οικογένειά του, 6 συνολικά άτομα, όπως μεταδίδει ο ενημερωτικός ιστότοπος The Village. Η σύζυγός του και τέσσερα παιδιά νοσηλεύονται στην εντατική.

 

Οι αρχές απέκλεισαν την περιοχή της συντριβής στο χωριό Αλμερέκ, λίγο μετά το τέλος του διαδρόμου προσγείωσης- απογείωσης.

Την ίδια ώρα, στο αεροδρόμιο του Νουρσουλτάν, οι συγγενείς των επιβατών, πολλοί εκ των οποίων ταξίδευαν για να συναντήσουν τις οικογένειές τους για τις γιορτές, ενημερώθηκαν για την τύχη των δικών τους και τους δόθηκαν δωρεάν εισιτήρια για το Άλματι.

«Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αυστηρά σύμφωνα με τον νόμο» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, απευθύνοντας τα συλλυπητήριά του στα θύματα και τις οικογένειές τους.

Το αεροπλάνο που συνετρίβη κατασκευάστηκε το 1996, σύμφωνα με την κυβέρνηση και το πιο πρόσφατο πιστοποιητικό αξιοπλοΐας του που εκδόθηκε ήταν τον Μάιο του 2019.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης