Οι ινδικές αρχές διερευνούν γιατί τουλάχιστον 50 άτομα που υποβλήθηκαν σε δωρεάν χειρουργική επέμβαση από φιλανθρωπική οργάνωση στο Πουντζάμπ κατέληξαν τυφλά.

Πρόκειται για μια ακόμα μαζική τραγωδία, μετά τον θάνατο δεκάδων γυναικών που υποβλήθηκαν σε στείρωση σε κλινικές φιλανθρωπικών οργανισμών. Οι παραπάνω τραγωδίες αντικατοπτρίζουν την τραγική κατάσταση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης που υπάρχουν στη διάθεση των φτωχών σε μεγάλο μέρος της αγροτικής Ινδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εν λόγω πρόγραμμα αφορούσε εγχείριση σε ασθενείς με καταρράκτη, όμως όπως αναφέρουν οι ειδικοί οι επιπλοκές που οδήγησαν στην τύφλωση μπορεί να προκλήθηκε από την ανεπαρκή αποστείρωση. «Ιατρικά στρατόπεδα», όπου δεκάδες άνθρωποι υποβάλλονται σε επεμβατικές διαδικασίες όπως η στείρωση, η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη ή οδοντιατρικές εργασίες – είναι δημοφιλή σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές της Ινδίας, όπου θεωρείται ως ένα μέσο για να ξεπεραστεί η μεγάλη έλλειψη εκπαιδευμένων ιατρών.

Τα στρατόπεδα αυτά οργανώνονται από τις τοπικές κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις και προσφέρουν την υπόσχεση της εύκολης πρόσβασης στη θεραπεία, είτε δωρεάν είτε σε χαμηλή τιμή. Όμως οι γιατροί που υπηρετούν σε αυτά είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι και επιπλέουν έχουν πίεση ώστε να χειρουργούν μεγάλο όγκο ασθενών σε μικρό χρονικό διάστημα, συχνά με πρόχειρα μέσα. Συνεπώς, τα στρατόπεδα μπορεί να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους συμμετέχοντες ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης