Τη ματαίωση σημαντικών επιστημονικών πειραμάτων προκάλεσε η έκρηξη του πυραύλου Antares που μετέφερε το μη επανδρωμένο διαστημικό φορτηγό Cygnus φορτωμένο με 2.200 κιλά εξοπλισμού και προμηθειών προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Την ίδια στιγμή η NASA έπεσε στην ανάγκη των Ρώσων οι οποίοι αναλαμβάνουν εξολοκλήρου την αποστολή προμηθειών στον ISS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ματαιωμένα πειράματα

Χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό που έγινε παρανάλωμα του πυρός λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση του πυραύλου, οι αστροναύτες του ISS θα συνέχιζαν μια έρευνα με αντικείμενο τις «βροχές» διαττόντων αστέρων, καταγράφοντας τις τροχιές τους έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα. Με αυτό τον τρόπο, υποστήριζαν οι επιστήμονες που σχεδίασαν τη μελέτη, θα αποκτούσαν περισσότερες πληροφορίες για τα μετέωρα και τον σχηματισμό των πλανητών. Και αυτό γιατί, αναλύοντας τις τροχιές των «βράχων» από το διάστημα, πιθανότατα θα προσδιόριζαν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σύστασή τους.

Μια δεύτερη μελέτη στόχευε να απαντήσει στο κατά πόσο η παρατεταμένη παραμονή σε συνθήκες μικροβαρύτητας επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μια απάντηση που έχει μεγάλη σημασία ώστε να προσδιορισθούν οι βιολογικές επιπλοκές που θα μπορούσαν να εμφανίσουν οι αστροναύτες σε μελλοντικές αποστολές σε μακρινούς προορισμούς, όπως στον πλανήτη Άρη.

Η διατροφή των αστροναυτών σε τέτοιες μακρινές αποστολές ήταν το αντικείμενο ενός ακόμη πειράματος που ματαιώθηκε, το οποίο σκόπευε να μελετήσει την καλλιέργεια μπιζελιών στο διάστημα. Καθώς τα μπιζέλια είναι πλούσια σε βιταμίνες, αποτελούν ιδανική τροφή για καλλιέργεια σε διαστημικά «ταξίδια» μεγάλης διάρκειας. Με δεδομένο ότι στη Γη είναι έτοιμα για συγκομιδή λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη φύτευση, στόχος ήταν να μελετηθεί η ταχύτητα ανάπτυξής τους σε συνθήκες μικροβαρύτητας, αλλά και η περιεκτικότητα των «διαστημικών καλλιεργειών» σε θρεπτικά συστατικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αλήθεια είναι πως χάθηκε αρκετός επιστημονικός εξοπλισμός», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μάικ Σαφρεντίνι, επικεφαλής του προγράμματος λειτουργίας του ΔΔΣ. Πάντως, πρόσθεσε πως η NASA θα φροντίσει ώστε, μέσω μελλοντικών αποστολών, να γίνουν πραγματικότητα τα πειράματα και οι μελέτες που ματαιώθηκαν.

Στα χέρια των Ρώσων

Λίγες ώρες μετά την αμερικανική αποτυχία, η Διαστημική Υπηρεσία της Ρωσίας, Roskosmos, δήλωσε έτοιμη να αναλάβει την τροφοδοσία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, εάν της ζητηθεί από τη NASA.

“Εάν λάβουμε αίτημα για την επείγουσα τροφοδοσία του ISS με αμερικανικό φορτίο μέσω δικού μας σκάφους, θα το ικανοποιήσουμε. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει τέτοιο αίτημα”, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti ο επικεφαλής του προγράμματος των επανδρωμένων πτήσεων της Roskosmos, Αλεξέι Κρασνόφ.

Μάλιστα στις 29/10/2014, η Ρωσία εκτόξευσε πύραυλο Soyouz που μεταφέρει προμήθειες, κατά βάσιν “ρωσικές”, για το αμερικανικό πλήρωμα του Σταθμού. Η πρόσδεση του σκάφους με τον ISS έγινε το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Απογοήτευση στη NASA

Την απογοήτευση της NASA για την έκρηξη του πυραύλου της Orbital Sciences, με την οποία δεσμεύεται με συμβόλαιο εξέφρασε το στέλεχος της διεύθυνσης εξερεύνησης του διαστήματος της NASA (Human Exploration and Operations Directorate), Γουίλιαμ Γκαρστενμάιε που δήλωσε ότι “αν και η NASA είναι απογοητευμένη που η τρίτη συμβεβλημένη αποστολή ανεφοδιασμού της Orbital Sciences στον Διεθνή Διαστημικού Σταθμού δεν ήταν επιτυχής σήμερα, θα συνεχίσουμε να προχωρούμε προς την επόμενη απόπειρα μόλις κατανοήσουμε πλήρως το σημερινό ατύχημα. Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού δεν κινδυνεύει να μείνει χωρίς τρόφιμα ή άλλες σημαντικές προμήθειες”.

«Η Orbital επέδειξε αξιοσημείωτες δυνατότητες στις πρώτες της δύο αποστολές στον σταθμό νωρίτερα μέσα στο έτος, και ξέρουμε ότι μπορούν να επαναλάβουν αυτή την επιτυχία. Η εκτόξευση πυραύλων είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα και μαθαίνουμε από κάθε επιτυχία και κάθε αποτυχία. Η σημερινή απόπειρα εκτόξευσης δεν θα μας αποτρέψει από το να δουλεύουμε για να επεκτείνουμε την ήδη επιτυχή δυνατότητα εκτόξευσης φορτίων από τις αμερικανικές ακτές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Cygnus μετέφερε 2.268 κιλά τροφίμων, υλικού που σχετιζόταν με πειράματα και άλλες προμήθειες. Το συμβόλαιο της Οrbital Sciences με τη ΝΑSΑ είναι ύψους 1,9 δισ. δολαρίων.

Από τη NASA διευκρινίστηκε ότι δεν υπήρξαν απώλειες, ενώ οι υλικές ζημιές από τη συντριβή του πυραύλου μήκους 40 μέτρων που τυλίχτηκε στις φλόγες έξι μόλις δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση και έπεσε κατακόρυφα στην εξέδρα εκτόξευσης προκαλώντας μια ακόμα ισχυρότερη έκρηξη, περιορίστηκαν στο νότιο κομμάτι του νησιού Ουάλοπς έξω από τη Βιρτζίνια.

Τι λέει η Orbital Sciences

Η Orbital ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ομάδας διερεύνησης της αποκαλούμενης «ανωμαλίας», η οποία θα συνεργαστεί με κυβερνητικούς φορείς για να καθοριστούν τα αίτια του ατυχήματος.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε λεπτομέρειες για το τι συνέβη» δήλωσε ο Φρανκ Κάλμπερτσον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Orbital και γενικός διευθυντής της Ομάδας Προηγμένων Προγραμμάτων της εταιρείας. «Καθώς αρχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες, ο κύριος προβληματισμός μας είναι η ασφάλεια αυτών που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις ανάκτησης. Θα διεξάγουμε άμεσα ενδελεχή έρευνα για να καθορίσουμε την αιτία αυτής της αποτυχίας και τα βήματα πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθεί επανάληψη τέτοιου περιστατικού. Μόλις κατανοήσουμε το αίτιο θα αρχίσουμε τις απαιτούμενες εργασίες για να επιστρέψουμε στις πτήσεις, προκειμένου να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας και το διαστημικό πρόγραμμα του έθνους».

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ο Κάλμπερτσον, η συνδυαστική αξία του Antares και του Cygnus που χάθηκαν ανέρχεται περίπου στα 200 εκατ. δολάρια.

Μάλιστα, την έκρηξη είδα ζωντανά μέσω του NASA ΤV οι έξι αστροναύτες-ένοικοι του ISS, δύο Αμερικανοί, ένας Ευρωπαίος και τρεις Ρώσοι.

Πηγή: econews

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης