Στον αέρα εξερράγη, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ένας μη επανδρωμένος πύραυλος που είχε προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο «Antares» τυλίχτηκε στις φλόγες και εξερράγη έξι δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑΗ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, έξι δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του «Antares» -ενός πυραύλου αποτελούμενου από 14 τμήματα, γεμάτου τρόφιμα και προμήθειες για τον ISS- από πεδίο εκτόξευσης της NASA στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα τι ήταν εκείνο που προκάλεσε την ισχυρή έκρηξη και δημιούργησε μια «πύρινη σφαίρα» πάνω από τις εγκαταστάσεις «Wallops Flight Facility». Αμέσως μετά την έκρηξη, φλεγόμενα κομμάτια διασκορπίστηκαν στην περιοχή. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε εκτόξευση του πυραύλου τη Δευτέρα, ωστόσο την τελευταία στιγμή ελήφθη η απόφαση αυτή να αναβληθεί. Ο «Antares» μετέφερε περίπου 2.200 κιλά σε προμήθειες για τους έξι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Σύμφωνα με μήνυμα στο Twitter της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA), η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 18.22 το απόγευμα, τοπική ώρα (00.22 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας).

Ο πύραυλος κατασκευάστηκε από την εταιρεία «Orbital Sciences Corp», που δραστηριοποιείται στον χώρο της Aεροναυπηγικής και του Διαστήματος και έχει υπογράψει σύμβαση με τη NASA για τη μεταφορά λογισμικού και άλλου εξοπλισμού στους αστροναύτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Μετά τον τερματισμό του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων, η λύση στη μεταφορά υλικών για πειράματα και μηχανημάτων στον ISS δόθηκε μέσω της μίσθωσης των εταιρειών «Orbital Sciences» (με έδρα τη Βιρτζίνια) και «SpaceX» (με έδρα την Καλιφόρνια), σε μια προσπάθεια να μειωθεί επίσης η εξάρτηση των ΗΠΑ από τη ρωσική τεχνολογία και τα διαχρονικά «Soyuz».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή ήταν η τρίτη εκτόξευση πυραύλου της συγκεκριμένης εταιρείας με προορισμό τον ISS και η πρώτη καταστροφική απόπειρα στο πλαίσιο του εμπορικού διαστημικού προγράμματος της NASA.

«Δεν γνωρίζουμε τι πήγε στραβά»

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της «Orbital Sciences Corp» εξήγησε πως με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει η επιχείρηση εντοπισμού των συντριμμιών του πυραύλου, τα οποία και θα σταλούν σε ειδικά εργαστήρια προς ανάλυση.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Frank CulbertsonΟ Frank Culbertson εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ατύχημα, που δεν επέτρεψε στην εταιρεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στη NASA, υπογραμμίζοντας πως έχει ήδη αρχίσει η μελέτη του οπτικοακουστικού υλικού από την εκτόξευση, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ήταν εκείνο που προκάλεσε την ισχυρή έκρηξη και έκανε κομμάτια τον πύραυλο. Επιπλέον, κάλεσε όσους εντοπίσουν συντρίμμια  να ειδοποιήσουν άμεσα τις αρχές και να μην τα πειράξουν.

«Ελπίζω να καταλάβουμε σύντομα τι πραγματικά συνέβη. Η εξέταση των συντριμμιών περιμετρικά της εγκατάστασης θα ξεκινήσει το πρωί» ανέφερε.

Εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο BBC ανέφεραν πως τα συμπεράσματα των ερευνών δεν θα είναι βιαστικά, υπογραμμίζοντας ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να δοθεί στις προωθητικές μηχανές, τύπου AJ-26, που χρησιμοποιήθηκαν για την απογείωση του πυραύλου.

Ο «Antares» λίγο πριν από την εκτόξευση

Κατά την απογείωση ο πύραυλος τυλίγεται στις φλόγες...

... και εκρήγνυται

Παράλληλα, επεσήμαναν πως η αποτυχημένη εκτόξευση αποτελεί τροχοπέδη στα φιλόδοξα σχέδια της εταιρείας να μετατρέψει το πρόγραμμα «Antares» στη δημοφιλέστερη επιλογή για τη μη επανδρωμένη αποστολή εμπορευμάτων στο Διάστημα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Αποκαλυπτήρια για το «Dragon V2», Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014, 20:00

Η.Π.Α.: Ιδιωτικές εταιρείες στο «κυνήγι του Διαστήματος», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013, 03:38

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης