Εκατοντάδες υπερορθόδοξοι άνδρες συγκρούστηκαν τη Δευτέρα με την ισραηλινή αστυνομία στο στρατολογικό γραφείο Τελ Χασομέρ κατά την αρχή της διαδικασίας στράτευσης μελών της κοινότητας Χαρεντί, μετά από απόφαση της κυβέρνησης και του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ, μια απόφαση που φέρνει την ισραηλινή κυβέρνηση Νετανιάχου σε δυσμενή θέση αφού στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχουν δύο κόμματα Χαρεντί.
Η αστυνομία ανέφερε ότι συνελήφθησαν τρία άτομα στα επεισόδια. Πλάνα από το σημείο έδειξαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας με ορισμένους από τους διαδηλωτές να φωνάζουν: «Καλύτερα στη φυλακή και όχι στον στρατό».
Today: Ultra Orthodox Jews protest against enlistment as left wing activists came to support 3 young Israeli refusing to join the army because of the war and occupation, outside the Tel HaShomer enlistment center near Tel Aviv pic.twitter.com/LkSciospth
— Oren Ziv (@OrenZiv_) August 5, 2024
Ένα βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν διαδηλωτή να λέει: «Αυτό είναι Άουσβιτς, αυτός είναι ο τελευταίος σταθμός».
Πολλές γυναίκες δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι διαδηλωτές τους επιθέτηκαν, εκτός από προσβολές που φώναζαν εναντίον των δημοσιογράφων. Μια άλλη δημοσιογράφος είπε ότι ένας από τους διαδηλωτές άρπαξε το κινητό της τηλέφωνο και το πέταξε στο έδαφος, χωρίς οι αστυνομικοί να κινηθούν κατά του δράστη. Πρόσθεσε ότι της πέταξαν περιττώματα αλόγων, νερά και γιαούρτια.
Riots have broken out in Tel Hashomer as ultra-Orthodox Jews protest against the conscription law, clashing with police. The video footage starkly shows how Jews are treated in Israel, contradicting the notion of Israel as a sanctuary for all Jews. Instead, it reveals a state 1/2 pic.twitter.com/80td6cDTrI
— FaithIntellect (@IslamicIns70668) August 5, 2024
Η διαδήλωση έγινε καθώς οι πρώτοι 900 υπερσυντηρητικοί εβραίοι σπουδαστές ταλμουδικών σχολών αναμένεται να εμφανιστούν σε στρατολογικά γραφεία νεοσύλλεκτων – 500 σήμερα και 400 αύριο αν και πολλοί ανώτεροι πνευματικοί ηγέτες των Χαρεντί έχουν απαγορεύσει στους μαθητές τους να εμφανιστούν.
Στα τέλη Ιουνίου ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία στράτευσης των 3.000 υπερσυντηρητικών εβραίων σπουδαστών ταλμουδικών σχολών πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ με την οποία αίρεται η εξαίρεση των μελών της υπερορθόδοξης κοινότητας του Ισραήλ από την υποχρεωτική στράτευση που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες.
Η εξαίρεση της κοινότητας των Χαρεντί από την στράτευση χρονολογείται από τις πρώτες ημέρες μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 όταν ο πρώτος πρωθυπουργός, ο Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν, εξαίρεσε 400 σπουδαστές από την στρατιωτική θητεία για να αφιερωθούν στις θρησκευτικές τους σπουδές. Και το έκανε αυτό για να κρατήσει ζωντανή τη γνώση και τις παραδόσεις που σχεδόν είχε σβήσει το Ολοκαύτωμα. Εκτοτε, οι εξαιρέσεις εξελίχθηκαν σε πονοκέφαλο, αφού η γρήγορα αυξανόμενη κοινότητα των Χαρεντί έφθασε να αποτελεί το 13% του πληθυσμού του Ισραήλ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι υπερορθόδοξοι θα αποτελούν το ένα τρίτο του ισραηλινού πληθυσμού σε 40 χρόνια, λόγω της υψηλής γεννητικότητας.
Ο ιστότοπος Walla ανέφερε μια εκτίμηση ότι μόνο το ένα τρίτο των κληρωτών αυτών θα καταλήξει τελικά να υπηρετήσει.
Ακτιβιστές Χαρεντί που αντιτίθενται στην υποχρεωτική στράτευση για την κοινότητά τους οργανώνουν τακτικά βίαιες διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ, και αλλού.
Πολλοί ραβίνοι ζήτησαν από τους νεαρούς άνδρες να μην παρουσιαστούν στα κέντρα στράτευσης, με τις πιο ακραίες υπερορθόδοξες οργανώσεις να τους καλούν να διαδηλώσουν.
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, φυλλάδια που μοιράστηκαν σε ορισμένες της κοινότητας Χαρεντί ανέφεραν ότι η επιστράτευση τους είναι «ένα φρικτό Ολοκαύτωμα νεαρών υπερορθόδοξων Εβραίων στους Αγίους Τόπους».
Η αντίσταση της κοινότητας των Χαρεντί στη στράτευση βασίζεται στο ισχυρό αίσθημα της θρησκευτικής ταυτότητας που πολλές οικογένειες θεωρούν ότι θα αποδυναμωθεί με την κατάταξη στο στράτευμα.
Ελάχιστοι άνδρες Χαρεντί υπηρετούν στον στρατό, γεγονός που αυξάνει τη δυσαρέσκεια στην ισραηλινή κοινωνία. Οι Χαρεντί συνήθως ζουν στις δικές τους γειτονιές και αφιερώνουν την ζωή τους στην θρησκευτική μελέτη. Πολλοί δεν εργάζονται και ζουν από δωρεές, κρατικά επιδόματα και τα πενιχρά εισοδήματα των συζύγων τους, πολλές από τις οποίες εργάζονται.
Η εξαίρεση από την στράτευση έχει δημιουργήσει διαχρονικά δυσφορία στους ισραηλινούς πολίτες που χρηματοδοτούν με τους φόρους τους τα επιδόματα των Χαρεντί, ενώ οι οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν στον στρατό. Αυτή η δυσφορία έχει οξυνθεί κατά την διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη προς την κατάργηση της εξαίρεσης στην στράτευση είναι συντριπτική.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου βρίσκεται σε δυσμενή θέση αφού στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχουν δύο κόμματα Χαρεντί. Η αποχώρησή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα προκαλέσει νέες εκλογές, τις οποίες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα χάσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.
Στο παρελθόν, τα δύο υπερορθόδοξα κόμματα του συνασπισμού Νετανιάχου, τα United Torah Judaism (Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τοράχ) και Shas, έχουν δεσμευθεί να πολεμήσουν κάθε προσπάθεια κατάργησης της εξαίρεσης στην στράτευση.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ έχει τονίσει ότι επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο στράτευσης των υπερορθόδοξων που η πρόεδρος της Επιτροπής δήλσωε ότι θα περάσει μόνο αν υπάρξει «ευρεία συμφωνία».