Δύο κινητές ιατρικές μονάδες του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού θα συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων στη βόρεια Ελλάδα.

Ο εξοπλισμός και τα υλικά της αποστολής προετοιμάζονται σε μια αποθήκη του αεροδρομίου Σένεφελντ του Βερολίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η κινητή ιατρική μονάδα, που θα στηθεί σε καταυλισμούς προσφύγων κοντά στην Ειδομένη, είναι ένα είδος πολυκλινικής μέσα σε σκηνές» εξηγεί στην «DW» ο Γερμανός γιατρός Μπέρναρντ Ρόμχιλντ, μέλος της αποστολής του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού.

Όπως επιβεβαίωσε χθες εκπρόσωπος του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, τα πρώτα μέλη της αποστολής έφθασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο προκειμένου να στήσουν τις δύο κινητές ιατρικές μονάδες στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Νέα Καβάλα και στο Χέρσο του Νομού Κιλκίς.

Η κατάσταση των προσφύγων έχει οξυνθεί δραματικά στην Ελλάδα με το σφράγισμα του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί στην Ελλάδα περίπου 50.000 πρόσφυγες. Εξ αυτών 12.000 συνωθούνται σε λιγότερο ή περισσότερο οργανωμένους προσφυγικούς καταυλισμούς στη βόρεια Ελλάδα.

Οι τοπικές αρχές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πιεστικές συνθήκες. Το έργο τους στοχεύει να διευκολύνει η αποστολή του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού.

Σύμφωνα με τον Μπέρναρντ Ρόμχιλντ, «εμείς δεν θα περιθάλπουμε κατά κανόνα βαριές περιπτώσεις. Αυτές θα οδηγούνται στα νοσοκομεία. Δεν χρειάζεται όμως να πηγαίνουν εκεί και πρόσφυγες με απλό κρυολόγημα ή διάρροια». Οι κινητές ιατρικές μονάδες θα συμβάλουν επίσης στο να μένουν ενωμένες οι προσφυγικές οικογένειες. Έως τώρα, εάν ένα μέλος τους νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ήταν δύσκολο για τα υπόλοιπα μέλη να το επισκεφθούν.

Πρόσθετη χρηματική βοήθεια

Ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός συνεργάζεται στο πλαίσιο της αποστολής με τον Ερυθρό Σταυρό της Φινλανδίας. Από τη σκανδιναβική χώρα έχουν σταλεί μεταφορικά οχήματα στην Ελλάδα.

Εκεί μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αλλά και κάτοικοι των προσφυγικών καταυλισμών πρόκειται να βοηθήσουν στο στήσιμο των ιατρικών μονάδων. Στόχος είναι να ξεκινήσει ήδη από σήμερα η ιατρική περίθαλψη προσφύγων που έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, θα υπάρχει η δυνατότητα για περίθαλψη 10.000 προσφύγων, ενώ οι εγκαταστάσεις θα μπορούν να επεκταθούν ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ότι η αποστολή θα διαρκέσει τέσσερις μήνες. Ωστόσο, εάν η κατάσταση αλλάξει, μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές με ταχείς ρυθμούς, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού.

Όπως είπε, η μονάδα έκτακτης βοήθειας στην Ελλάδα έχει δυνατότητα επέκτασης για την περίθαλψη έως και 30.000 ατόμων. Η αποστολή γερμανικής βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι και ένα σαφές δείγμα ότι η Γερμανία αναλαμβάνει δράση για την αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη. Σύμφωνα με την Μπέρμπελ Κόφλερ, σοσιαλδημοκράτισσα βουλευτή και εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Βερολίνο έχει διαθέσει -πέρα από την οικονομική στήριξη της Ε.Ε.- αρκετά εκατομμύρια ευρώ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών θέλει να ενισχύσει το έργο του Ερυθρού Σταυρού και των οργανώσεων αρωγής του ΟΗΕ με 16 εκατ. ευρώ εφέτος. Πρόκειται για χρηματική βοήθεια τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την Αθήνα. «Είναι σημαντικό η Γερμανία να το κάνει αυτό ως ένδειξη υποστήριξης προς την Ελλάδα σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση» υπογράμμισε στην «DW» η Κόφλερ.

Το Βερολίνο αναμένει άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων

Για «μεγάλη πρόοδο» στη μάχη κατά των διακινητών έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι η μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία θα ξεκινήσει «άμεσα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η σχετική διαδικασία θα αρχίσει μόλις ολοκληρωθούν οι πρώτες επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία.

«Από την Κυριακή ξεκίνησε μια νέα φάση της μετανάστευσης» είπε χαρακτηριστικά ο Στέφεν Ζάιμπερτ, συμπληρώνοντας ότι η συμφωνία στέλνει το μήνυμα ότι η προσφορά των διακινητών δεν είναι απλώς ακριβή και επικίνδυνη αλλά και ανούσια.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης