Του Κώστα Μπετινάκη

Στις 8 Ιουνίου, οι ψηφοφόροι του Ηνωμένου Βασιλείου, πηγαίνουν πρόωρα στις κάλπες, στην πιο αποφασιστική εκλογική διαδικασία, που θα σημάνει και επίσημα την έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση από την ΕΕ, την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσημη διαβούλευση για το Brexit με τα 27 άλλα κράτη- μέλη αρχίζουν μέσα στον Ιούνιο και αναμένεται να γίνει από τη νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει στο Γουέστμίνστερ.

Λίγες ημέρες όμως πριν τις εκλογές αυτές, παραμένει το ερώτημα: Ποιος θα τις κερδίσει τελικά και με τι ποσοστό;

Ειδική μελέτη που δημοσιεύει το BBC (British Election Study) υποστηρίζει πως τα τελευταία 50 χρόνια οι ψηφοφόροι που ψήφισαν άλλο κόμμα από τις προηγούμενες εκλογές, έχουν αυξηθεί, από 15% στις δεκαετίες του 50 και του 60 σε 43% στα 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη στο στρατόπεδο των Συντηρητικών, παρ΄όλο που παραμένουν σταθερά πρώτοι, έχει αρχίσει να προκαλείται ανησυχία επειδή σημειώνεται άνοδος στην προτίμηση των Εργατικών στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Ένας αδιευκρίνιστος παράγοντας επίσης είναι πως στις εκλογές του 2015, υπήρχε μεγάλη αποχή ανάμεσα στους ψηφοφόρους της νεότερης γενιάς. Με τους νέους ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που ήταν εναντίον του Brexit πριν το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ, τώρα στις προεκλογικές ομιλίες της λέει πως δεν υπάρχει πισωγύρισμα και «Brexit σημαίνει Brexit». Ο λόγος που προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές ήταν ότι χρειάζεται την αναγκαία υποστήριξη για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την αποχώρηση από την Κοινή Αγορά και τη δημιουργία νέας συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου.

Το Εργατικό Κόμμα υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ήταν κι αυτό εναντίον του Brexit, αλλά μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πλέον, υποστηρίζει πως πρέπει να τιμήσουν την λαϊκή ετυμηγορία, αλλά να αγωνισθούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων και να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν από εκείνα που πρόκειται να απολέσουν μετά την αποχώρηση από την ΕΕ. Έχουν προτείνει επίσης κι ένα νέο δημοψήφισμα για την τελική συμφωνία.

Οι δημοσκοπήσεις

Όταν η Τερέζα Μέι προκήρυξε τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν του Εργατικούς να υπολείπονται 20 μονάδες των Συντηρητικών.

Πέντε νέες δημοσκοπήσεις έγιναν γνωστές χτες. Σ΄αυτές επιβεβαιώνεται η σταδιακή άνοδος των Εργατικών, αλλά με τους Συντηρητικούς να συνεχίσουν να προηγούνται.

Οι δημοσκοπήσεις των εταιριών ICM και ComRes υποστηρίζουν πως απόσταση εξακολουθεί να είναι μεγάλο μεταξύ των δύο κομμάτων, σε 14% και 12% αντίστοιχα. Ωστόσο, οι άλλες τρεις δημοσκοπήσεις έχουν μειώσει την απόσταση σε 6-10%.

Γεγονός είναι πλέον πως οι Εργατικοί συγκλίνουν και πλησιάζουν.

Ένα από τα ζητήματα που φαίνεται πως έχουν αρχίσει να απασχολούν τους ψηφοφόρους, είναι τι θα απογίνουν οι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που έχουν επιλέξει να ζουν εκτός Βρετανίας. Και υπολογίζονται γύρω στους 190.000.

Αν δεν προβλεφθεί στη συμφωνία του Brexit αν θα μπορούν να λαμβάνουν τις συντάξεις τους εκτός Βρετανίας και να απολαμβάνουν τις τοπικές υπηρεσίες υγείας ως μέλη της ΕΕ. Για το λόγο αυτό η Βρετανία πληρώνει περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ τις χώρες της ΕΕ που φιλοξενούν Βρετανούς συνταξιούχους.

Εάν επιστρέψουν στην Βρετανία, το βρετανικό σύστημα υγείας θα πρέπει να υπολογίζει σε επιπλέον 900 κρεβάτια νοσοκομείων.

Υπάρχει πιθανότητα ανατροπής;

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, εκτός από τους Συντηρητικούς αντιπάλους του έχει να αντιμετωπίσει κι ένα πρωτοφανές εχθρικό περιβάλλον στα βρετανικά ΜΜΕ. Όχι μόνο από το BBC, αλλά και την θεωρούμενη «προοδευτική’» Guardian και τα περιβόητα βρετανικά ταμπλόιντς.

Οι δύο συνεντεύξεις (ένας προς έναν) της Τερέζα Μέι, όμως σημείωσαν παταγώδη αποτυχία. Ακόμη και τηλεθεατές που ουδέποτε είχαν ψηφίσει Εργατικούς είχαν εκφράσει κατόπιν, την απογοήτευσή τους.

Οι αριθμοί ευημερούν για την βρετανική οικονομία που βρίσκεται υπό ανάπτυξη από το 2010 αλλά σύμφωνα με την Guardian, 7,4 εκατομμύρια Βρετανοί απ’ αυτούς, 2,6 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε συνθήκες κάτω από το όριο της φτώχειας. Αριθμός αυξημένος κατά 1,1 εκατομμύριο από το 2010-11 οπότε άρχισε η περίοδος της λιτότητας.

Οι κοινωνικές παροχές έχουν σημειώσει πολλές ελλείψεις ιδιαίτερα για τις οικογένειες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και τέλος το χρέος του δημόσιου τομέα αυξήθηκε από 60% του ΑΕΠ το 2010 σε 85.3% τον Ιανουάριο 2017.

Οι Τόριδες (Συντηρητικοί) προσπαθούν να αποκρύψουν μαζί με τους τραπεζικούς εταίρους τους από τους ψηφοφόρους των εκλογών, πως στα λάθη των βρετανικών τραπεζών οφείλονται οι μειώσεις μισθολογικές και στις συντάξεις στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Καθώς και οι μειώσεις στις παροχές του συστήματος υγείας και των εκπαιδευτικών δαπανών.

Απομένουν λίγες ημέρες για να εκμεταλλευθούν όλα αυτά τα δεινά για τους Βρετανούς, οι υποψήφιοι των Εργατικών για να κατορθώσουν να αντιστρέψουν το κλίμα.

Αλλά μήπως η ιστορία τελειώνει με τις εκλογές ή μήπως αρχίζει με τις επίσημες διαπραγματεύσεις του Brexit;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης