Η 4η Ιουλίου συνιστά την κατ’ εξοχήν ημέρα εορτασμών για τις ΗΠΑ. Η αποτίναξη του βρετανικού ζυγού και η κήρυξη της Ανεξαρτησίας γεμίζει κάθε χρόνο με υπερηφάνεια εκατ. Αμερικανούς, αποτελώντας παράλληλα πηγή έμπνευσης και για τον φαντασμαγορικό κόσμο του Hollywood. Η ημερομηνία αυτή, με τον έντονα συμβολικό χαρακτήρα, έμελλε να επιλεγεί για τη μυστική επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων, που στόχο είχε την απελευθέρωση του Τζέιμς Φόλεϊ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Υπουργείο Άμυνας γνώριζε για την απαγωγή του Αμερικανού δημοσιογράφου στη Συρία και είχε συγκεντρώσει πληροφορίες για το πού βρισκόταν μαζί με άλλους ομήρους. Ο στόχος είχε εντοπιστεί κοντά στην πόλη Ράκα, ένα από τα βασικά προπύργια των τζιχαντιστών, οι οποίοι είχαν φροντίσει να «θωρακίσουν» την πόλη με αντιαεροπορικά όπλα και με την τοποθέτηση βαρέος οπλισμού σε κεντρικές συνοικίες. Αμερικανοί κομάντο θα μεταφέρονταν, ανήμερα της 4ης Ιουλίου, με στρατιωτικά ελικόπτερα εκεί και, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι και τη σύγχυση από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά στόχων των τζιχαντιστών, θα προχωρούσαν στην απελευθέρωση των ομήρων.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως προβλεπόταν στο σχέδιο, καθώς οι τζιχαντιστές περίμεναν μια τέτοια επιχείρηση και είχαν λάβει τα μέτρα τους. Ο Τζέιμς Φόλεϊ δεν εντοπίστηκε ποτέ από τους κομάντο, με αποτέλεσμα να βρει φριχτό θάνατο από τα χέρια ενός τζιχαντιστή, ο οποίος αυτοαποκαλείται «Τζον» και ανήκει στη διαπραγματευτική ομάδα με το ψευδώνυμο «Beatles». Υπενθυμίζεται πως οι τζιχαντιστές είχαν ζητήσει λύτρα, ύψους 132 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να αφήσουν ελεύθερο τον Αμερικανό δημοσιογράφο.

Η επιχείρηση στην Ακρίσι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 4ης Ιουλίου, περίπου 24 άνδρες της Δύναμης Δέλτα -καταδρομείς του στρατού των ΗΠΑ- έφθασαν με βαριά οπλισμένα ελικόπτερα «Black Hawk» στην Ακρίσι, μια μικρή πόλη κοντά στη Ράκα της Συρίας, στις όχθες του Ευφράτη. Πριν προσγειωθούν για να αναζητήσουν τους Αμερικανούς ομήρους, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, κατέστρεψαν κρίσιμης σημασίας στόχους.

Ειδικότερα, εξουδετέρωσαν τα αντιαεροπορικά όπλα μιας βάσης των τζιχαντιστών, 5 χλμ. νοτιοανατολικά της Ακρίσι, ενός προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους. Τις λεπτομέρειες για την έφοδο μετέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ένα μέλος μιας οργάνωσης ακτιβιστών της συριακής αντιπολίτευσης, που χρησιμοποίησε το όνομα Αμπού Ιμπραχίμ αλ Ρακάουι.

 

«Η έφοδος έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Τα ελικόπτερα άρχισαν να ρίχνουν, κατέστρεψαν τα αντιαεροπορικά» ανέφερε ο Ρακάουι.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε πληροφορίες για την έφοδο την περασμένη Τετάρτη, μία ημέρα μετά την ανάρτηση από τους τζιχαντιστές στο διαδίκτυο ενός video στο οποίο καταγράφεται ο αποκεφαλισμός του Φόλεϊ. Η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε πως οι καταδρομείς απέτυχαν να απελευθερώσουν τον Αμερικανό δημοσιογράφο ή οποιονδήποτε άλλο όμηρο και διευκρίνισε ότι προχώρησε στην ανακοίνωση αυτή διότι μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ πληροφορήθηκαν ότι είχε διεξαχθεί η εν λόγω επιχείρηση. Η έφοδος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων βαθιά μέσα στα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, δεν είχε το αποτέλεσμα που προσδοκούσε η Ουάσινγκτον.

Άφαντοι οι όμηροι

Αφού προσγειώθηκαν εκεί, οι καταδρομείς απέκλεισαν τον δρόμο προς τη Ράκα και κινήθηκαν προς μια αυτοσχέδια φυλακή, όπου πίστευαν πως κρατούνταν ο Φόλεϊ και οι άλλοι όμηροι. Όταν διαπίστωσαν πως δεν ήταν εκεί, επιτέθηκαν στη βάση, που οι τζιχαντιστές είχαν ονομάσει «Μπιν Λάντεν» προς τιμή του πρώην ηγέτη της αλ Κάιντα. Οι Αμερικανοί καταδρομείς την έκαψαν και στη συνέχεια κινήθηκαν προς τα ελικόπτερα.

«Σύμφωνα με χωρικούς, έκαψαν τη βάση και σκότωσαν όλους τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι βρίσκονταν σε αυτήν» εξήγησε ο Ρακάουι.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν ότι πολλοί τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στην επιχείρηση, ενώ ένας Αμερικανός στρατιωτικός τραυματίστηκε όταν ένα από τα ελικόπτερα δέχτηκε πυρά. Σύμφωνα με τον Ρακάουι, τραυματίστηκαν δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί. Η αποστολή εγκρίθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και βασίστηκε σε πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, συμπεριλαμβανομένων και μαρτυριών ομήρων που είχαν απελευθερωθεί, σύμφωνα με αμερικανικές κυβερνητικές πηγές. Οι πηγές αυτές, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσαν την ημερομηνία που διεξήχθη η επιχείρηση.

Αυτή είναι η πρώτη γνωστή χερσαία εμπλοκή του αμερικανικού στρατού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και η πρώτη αμερικανική χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εντός του εδάφους της Συρίας μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα αυτή, το 2011. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η αποτυχία της αποστολής υπογραμμίζει τα όρια των προσπαθειών των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να σχηματίσουν μια ακριβή εικόνα για τα δεδομένα στο πεδίο, εν μέσω της χαοτικής συριακής σύρραξης.

«Πιστεύαμε ότι είχαμε καλά στοιχεία για το πού μπορεί να βρίσκονταν οι όμηροι» εξήγησε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι τζιχαντιστές γνώριζαν για την επιχείρηση

Από τη μεριά της, πηγή από τη Συρία, που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, τόνισε στο Reuters ότι οι τζιχαντιστές είχαν μαντέψει πως θα γινόταν μια τέτοια επιχείρηση, καθώς Αμερικανοί εμφανίστηκαν και άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις για τους ομήρους στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) της Τουρκίας, περίπου 20 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία.

«Οι Αμερικανοί έψαχναν τους ομήρους τους και αναζητούσαν απελπισμένα οποιαδήποτε πληροφορία» εξήγησε το πρόσωπο αυτό στο Reuters υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

«Συνάντησαν κόσμο στην Αντάκια κι έθεσαν ερωτήσεις. Έπειτα από αυτό, ήταν ξεκάθαρο πως θα γινόταν επιχείρηση. Το (Ισλαμικό) Κράτος την προέβλεψε κι έλαβε προφυλάξεις. Την περίμεναν, γι’ αυτό πιθανόν άλλαξαν την τοποθεσία όπου κρατούσαν τους ομήρους» πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ιδρυτής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως, όταν έγινε η επιδρομή, ακτιβιστές στη Ράκα είχαν λάβει μια αναφορά -από πηγή που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος- περί επικείμενης επιχείρησης Αμερικανών.

«Κάτοικοι είπαν ότι άκουσαν ελικόπτερα και πυρά, αλλά δεν γνώριζαν κάτι περισσότερο. Η πηγή που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος είχε πει τότε πως μερικοί από τους Αμερικανούς σκοτώθηκαν και ότι ορισμένοι από τους αδελφούς τραυματίστηκαν» επεσήμανε.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) εκτιμά ότι περισσότεροι από 20 δημοσιογράφοι που έχουν απαχθεί, τόσο Σύροι όσο και ξένοι, συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού Στίβεν Σότλοφ, που εμφανίζεται στο τέλος του βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Ο δήμιος του Φόλεϊ προειδοποιεί στο βίντεο ότι ο Σότλοφ θα έχει την ίδια τύχη, εάν οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος του Ιράκ συνεχιστούν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε επίσης:
Αίμα και λύτρα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014, 13:20

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης