Οι 15 πρεσβευτές των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ άρχισαν την Πέμπτη τη μακρά διαδικασία επιλογής του διαδόχου του Μπαν Γκι-μουν στον θώκο του Γενικού Γραμματέα, και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές έπειτα από μια πρώτη ψηφοφορία προηγείται ο Αντόνιο Γκουτέρες, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πρώην Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Την πρώτη μυστική ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κεκλεισμένων των θυρών, θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη, πιθανόν μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να ξεκαθαρίσει ο επικρατέστερος μεταξύ των 12 προσώπων που είναι υποψήφια -έξι γυναίκες, έξι άνδρες, εκ των οποίων οκτώ προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσερχόμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ σκιαγράφησε μιλώντας στους δημοσιογράφους το προφίλ του επόμενου επικεφαλής του ΟΗΕ, που θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο.

«Αναζητούμε», είπε, «κάποιον με μεγάλες ηγετικές ικανότητες, μεγάλη επάρκεια στη διαχείριση, κάποιον που είναι προσηλωμένος στη δικαιοσύνη και στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης