Χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό στη διανομή και το περιεχόμενό τους θα κυκλοφορούν από τον Απρίλιο του 2013 οι εφημερίδες στη Μιανμάρ, σε μια ακόμα ενέργεια της μεταβατικής κυβέρνησης για την αλλαγή σελίδας στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Όπως έκανε γνωστό την Παρασκευή το υπουργείο Πληροφόρησης, όποιος ιδιώτης επιθυμεί να ιδρύσει μια εφημερίδα που θα κυκλοφορεί σε γλώσσα της επιλογής του (κυρίως όμως στα αγγλικά, βιρμανικά, κινεζικά και ινδικά), μπορεί να υποβάλει απλώς μια αίτηση στην αρμόδια επιτροπή μέχρι και τον προσεχή Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, από την 1η Απριλίου 2013 τα πρώτα φύλλα αυτής της… νέας εποχής θα δοθούν στην κυκλοφορία προς μεγάλη ανακούφιση των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν σταδιακά τη χώρα τους να εμφανίζει όλο και περισσότερα στοιχεία ενός σύγχρονου δημοκρατικού πολιτεύματος.
Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η συγκεκριμένη απόφαση συνδέεται άμεσα με την κατάργηση της κρατικής λογοκρισίας στα Μ.Μ.Ε. που ελήφθη τον Απρίλιο του 2012 και τέθηκε σε εφαρμογή λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο (20 Αυγούστου). Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που εντάσσεται στο πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο προωθεί ο πρόεδρος της Μιανμάρ, Thein Sein, προκειμένου να βγάλει τη χώρα από τη διεθνή απομόνωση στην οποία βρισκόταν εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια λόγω της παρουσίας των στρατιωτικών στην εξουσία.
Ήδη οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε. έχουν ζητήσει από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τον κύκλο εργασιών και οικονομικών τους συναλλαγών και εντός της συγκεκριμένης χώρας, ενώ έχουν προχωρήσει και σε σημαντική άρση των σκληρών οικονομικών κυρώσεων.
Ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν ήταν η απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, κατάργηση της λογοκρισίας στα Μ.Μ.Ε., περισσότερες ελευθερίες στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενίσχυση εμπορικών δεσμών με γειτονικές χώρες (π.χ. Ταϊλάνδη) καθώς και αναγνώριση του βασικού κόμματος της Αντιπολίτευσης, της «Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία» (NLD), το οποίο είχε τεθεί εκτός νόμου. Παράλληλα, προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο τερματισμός του κατ’ οίκον περιορισμού της Aung San Suu Kyi, εμβληματικής φυσιογνωμίας της Μιανμάρ η οποία εκτός του ότι εξελέγη βουλευτής (1η Απριλίου 2012) μπορεί πλέον να ταξιδεύει ελεύθερα και στο εξωτερικό.
Τον περασμένο Αύγουστο, η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι είναι ελεύθεροι πλέον να ασκούν κανονικά το επάγγελμά τους χωρίς φραγμούς και περιορισμούς. Μέχρι πρότινος, όλα τα κείμενα εφημερίδων περνούσαν από κρατικό… φίλτρο, πριν δοθούν στην κυκλοφορία.
Εκτιμάται ότι οι δημοσιογράφοι στη Μιανμάρ ήταν αντιμέτωποι με τις χειρότερες συνθήκες εργασίας παγκοσμίως, καθώς ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να είχαν συλληφθεί και εκτελεστεί.
Κοριοί σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα και 24ωρη παρακολούθηση ήταν ορισμένες από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος προκειμένου να ελέγχουν τους δημοσιογράφους. Η τελευταία φορά που κυκλοφόρησε χωρίς περιορισμούς ιδιωτική εφημερίδα στην αγορά ήταν το μακρινό… 1964 όταν ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος, Ne Win, εθνικοποίησε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Δείτε το video…
Διαβάστε επίσης:
«Η Aung San Suu Kyi μπορεί να γίνει πρόεδρος της Μιανμάρ», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012, 01:20
Μιανμάρ: Καταργείται η λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012, 08:44
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας