Προτεραιότητα της κυβέρνησής του σε περίπτωση νίκης θα είναι οι μειώσεις των τιμών στα βασικά αγαθά εξήγγειλε ο περονιστής υποψήφιος για την προεδρία στην Αργεντινή Αλβέρτο Φερνάντες.

Αυτό συνεπάγεται τον έλεγχο στις τιμές στα προϊόντα και τη δημιουργία ενός Ομοσπονδιακού Συμβουλίου κατά της Πείνας, που θα υπάγεται στην κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φερνάντες κήρυξε τον «πόλεμο κατά της πείνας» σε εκδήλωση στη Γεωπονική και Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου του Μπουένος Άιρες, πλαισιωμένος από προσωπικότητες όπως ο νομπελίστας Ειρήνης Αδόλφο Πέρες Εσκίβελ, ο ακτιβιστής Χουάν Γκραμπουά, η επικεφαλής του κινήματος των «Γιαγιάδων της Πλατείας του Μαΐου» Εστέλα ντε Καρλότο και άλλους συνδικαλιστές ηγέτες.

Ο υποψήφιος για την προεδρία χαρακτήρισε σκανδαλώδες το γεγονός πως η Αργεντινή, μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες σε διατροφικά προϊόντα, δεν δύναται να θρέψει επαρκώς περίπου 14 εκατ. πολίτες της και πως οι τιμές σε βασικά προϊόντα, όπως το ψωμί και το γάλα, είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με άλλες χώρες. Ένα λίτρο γάλα στην Αργεντινή κοστίζει όσο στην Ισπανία, όπου όμως το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι διπλάσιο από τη νοτιοαμερικανική χώρα.

Μολονότι το κοινοβούλιο ψήφισε μία νομοθεσία για τη διατροφική έκτακτη ανάγκη, ο Φερνάντες επεσήμανε πως αυτό δεν είναι αρκετό. Οι τελευταίες στατιστικές, που συμπεραίνουν ότι περισσότεροι από το 35% των Αργεντινών και ο μισός ανήλικος πληθυσμός κάτω των 15 ετών δεν δύνανται να διατραφούν επαρκώς, έχουν σημάνει συναγερμό στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φερνάντες αναφέρθηκε στην πιθανότητα να εκδοθεί μία κάρτα για πρόσβαση σε τρόφιμα -εν είδει δελτίου σίτισης- και υπόσχεται να ενισχύσει τις μικρές επιχειρήσεις και τα επονομαζόμενα «κέντρα λαϊκής οικονομίας», που ασχολούνται με την παραγωγή τροφίμων. Ο Φερνάντες ανακοίνωσε πως η εταιρεία σπόρων Syngenta θα δωρίσει στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής το 1% της παραγωγής της και κάλεσε σε ανάλογες δωρεές κι άλλους ομίλους.

Ελλείψει ενός σαφούς προγράμματος για την οικονομία, ο περονιστής υποψήφιος έχει εξαγγείλει διάφορες προτάσεις για κοινωνικές επενδύσεις. Για αυτόν τον λόγο προτείνει τη μείωση των υψηλών φόρων (80%) που πληρώνουν για τις συναλλαγματικές στις τράπεζες οι συμβαλλόμενοι και τη διάθεση των ποσών αυτών σε κοινωνικά έργα, μολονότι δεν εξηγεί πώς θα αποφευχθεί να μετατρέπονται τα τραπεζικά αποθεματικά σε δολάρια, προκαλώντας την υποτίμηση του πέσο.

Επίσης, ο Φερνάντες προτείνει αύξηση του φόρου περιουσίας, που στην Αργεντινή επιβάλλεται σε όποιον η περιουσία του ξεπερνά σε αξία τα 33.000 δολάρια (δύο εκατ. πέσος). Οι συνεχείς υποτιμήσεις έχουν επεκτείνει στο σύνολο της μεσαίας τάξης μία φορολογία, που όταν εισήχθη το 1991 αφορούσε στην προσωπική περιουσία που ξεπερνούσε τα 100.000 δολάρια. Ο νυν πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι είχε υποσχεθεί να την καταργήσει, καθώς αποτελεί μόλις το 0,5% των δημοσιονομικών εσόδων, όμως εν τέλει δεν το έπραξε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης