Έμμεση αναφορά στο γεγονός πως έφθασε στην Αυστρία ως προσφυγόπουλο και τώρα είναι ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της χώρας έκανε κατά την ορκωμοσία του την Πέμπτη στην Αυστριακή Εθνοσυνέλευση ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, διαμηνύοντας πως θα είναι πρόεδρος για όλους τους πολίτες της χώρας, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, και δίνοντας με τον τρόπο αυτό το στίγμα της θητείας του τα επόμενα έξι χρόνια στο ύπατο αξίωμα.

Στο επίκεντρο της ομιλίας του μετά την ορκωμοσία, ενώπιον των μελών των δύο σωμάτων της Εθνοσυνέλευσης (της Άνω και της Κάτω Βουλής) και παρουσία πολλών δεκάδων κορυφαίων προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής, ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος έθεσε το έργο των μεταπολεμικών γενιών στην Αυστρία για την ανασυγκρότησή της, τον γεφυροποιό ρόλο της, τη σημασία του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητάς της, στο οποίο διακήρυξε την πίστη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων της Αυστρίας (σ.σ.: των οποίων ο ίδιος είναι, κατά το Σύνταγμα, ο ανώτατος διοικητής), στην προοπτική για αλλαγές στη χώρα, αλλά και στο Ολοκαύτωμα, «το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας», για να σημειώσει πως οι Αυστριακοί υπήρξαν «θύματα, αλλά και θύτες», σε αυτή που ο ίδιος θεωρεί ως «τη σκοτεινότερη σελίδα της αυστριακής ιστορίας».

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν υπογράμμισε τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όπως είπε, προέκυψε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από την αποφασιστικότητα των πολιτικών της Ευρώπης για συμφιλίωση και ενότητα, και αποτελεί έναν χώρο ειρήνης, ελευθερίας και ευημερίας, όπου δεν έχει θέση η βία στις σχέσεις μεταξύ των χωρών. Αλλά η Ε.Ε. παραμένει ακόμη ανολοκλήρωτη και ευάλωτη, ενώ ο Βαν ντερ Μπέλεν διαβλέπει τον κίνδυνο οι άνθρωποι να παρασυρθούν μέσα από απλουστεύσεις στον εθνικισμό και στον απομονωτισμό.

Με τη φράση «η Αυστρία είμαστε όλοι εμείς», ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν τόνισε επανειλημμένα στην ομιλία του την ανάγκη συνοχής στην κοινωνία, ανεξάρτητα από πού προέρχονται οι άνθρωποι της, απορρίπτοντας τις διακρίσεις -όπως απέναντι σε ομοφυλόφιλους- καθώς και τους ισχυρισμούς περί διάσπασης της κοινωνίας, διότι, όπως σημείωσε, αυτό είναι σημαντικό σε εποχές αλλαγών, με τις προκλήσεις στην αγορά εργασίας, με την προσφυγιά και τη μετανάστευση, με τον εθνικισμό και την τρομοκρατία ή την κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επευφημούμενος και συνοδευόμενος από πολλές χιλιάδες κόσμου που είχε συγκεντρωθεί μπροστά και γύρω από το επιβλητικό ελληνικού νεοκλασικού ρυθμού κτίριο της αυστριακής Βουλής ο νέος Αυστριακός πρόεδρος μετέβη πεζή στο προεδρικό μέγαρο στα πρώην χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ.

Μετά τη σύντομη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του βρέθηκε στην Πλατεία των Ηρώων, όπου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων του απέδωσαν στρατιωτικές τιμές, παρουσία κόσμου που είχε την ευκαιρία για μια πρώτη επαφή με τον νέο πρόεδρο της χώρας του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης