Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκε σήμερα, Παρασκευή 29 Απριλίου, στη Μέκκα στη Σαουδική Αραβία, για να προσευχηθεί στο ιερότερο τέμενος του Ισλάμ, παρά τις τεταμένες σχέσεις με το Ριάντ, λόγω της δολοφονίας του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι. Φωτογραφικό υλικό δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο να καταφθάνει στο Μασγίντ αλ-Χαράμ, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και κατόπιν να προσεύχεται με τη συνοδεία του.

H δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Washington Post Κασόγκι στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης το 2018, επιβάρυνε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ενώ καλπάζει η φτώχεια στην Τουρκία, ο Ερντογάν εξακολουθεί να αναζητά νέες επενδύσεις, γεγονός που δικαιολογεί το ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και στην συνέχεια επισκέφθηκε τη Μέκκα για να προσευχηθεί.

Οι τεταμένες σχέσεις

Πριν τρία χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε μπροστά από τον Σαουδάραβα διάδοχο, χωρίς να του ρίξει ούτε ένα βλέμμα. Αυτό έγινε στη σύνοδο κορυφής των G20 στο Μπουένος Άιρες.

Όχι μόνο ο Ερντογάν, πολλοί πολιτικοί έκοψαν δεσμούς de facto με τον μπιν Σαλμάν.

Κανείς δεν ήθελε να φωτογραφηθεί με κάποιον που κατά πάσα πιθανότητα εμπλέκεται σε μια από τις πιο φρικιαστικές σύγχρονες πολιτικές δολοφονίες στην ιστορία. Τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Από τότε όμως, έχει περάσει αρκετός καιρός. Τις προηγούμενες ώρες, ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και τον πρίγκιπα διάδοχο στην πρώτη του επίσκεψη μετά τη δολοφονία Κασόγκι.

Ο δημοσιογράφος και επικριτής της κυβέρνησης του Ριαντ είχε δολοφονηθεί μέσα στο προξενείο της χώρας του, στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2018. Το σώμα του διαμελίστηκε και δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Πολιτικοί συσχετισμοί

Ο Ερντογάν αναζητά νέους εταίρους. Όχι μόνο στη Σαουδική Αραβία, αλλά και στην Αρμενία, στα Εμιράτα, στο Ισραήλ. Ελπίζει σε νέες επενδύσεις και θα ήθελε από τη Σαουδική Αραβία να τερματιστεί το ανεπίσημο μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων.

Ο Ερντογάν έχει επιδείξει πραγματισμό στο παρελθόν, πιστεύει η ειδικός από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών στο Βερολίνο, Χυρκάν Ασλί Ακσόι. «Η Άγκυρα ενεργεί σαφώς με τρόπο που βασίζεται στο συμφέρον της. Διαφορές όπως στην περίπτωση Κασόγκι ή η ιδεολογία είναι δευτερεύουσας σημασίας», λέει.

Επίσης, οι παλιές ιδεολογικές συγκρούσεις στην περιοχή φαίνεται να χάνουν όλο και περισσότερο τη σημασία τους. Η Τουρκία είχε υποστηρίξει μετά τις εξεγέρσεις του 2011 που ανέτρεψαν αρκετούς Άραβες ηγεμόνες στην περιοχή, ισλαμιστικές ομάδες όπως τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι σχέσεις της χειροτέρευσαν με πολλές αραβικές χώρες. Στο μεταξύ όμως οι ισλαμιστές, όπως για παράδειγμα στο Μαρόκο και την Τυνησία, αποδυναμώνονται.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης