Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανανέωσαν την προειδοποίησή τους «μην ταξιδεύετε» για τη Βενεζουέλα, προτρέποντας τους Αμερικανούς ταξιδιώτες να κατανοήσουν ότι η κυβέρνησή τους «δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε πολίτες των ΗΠΑ» που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Οι αξιωματούχοι έριξαν το φταίξιμο για την ανακοίνωση – την πιο αυστηρή που μπορεί να εκδώσει το Υπουργείο Εξωτερικών – στις εμφύλιες αναταραχές, στη «διολίσθηση προς τη δικτατορία», στις συνεχείς απειλές για τρομοκρατία και την αντιαμερικανική προκατάληψη.
Η Βενεζουέλα δέχεται την υψηλότερη ταξιδιωτική προειδοποίηση που έχουν οι ΗΠΑ.
«Τα βίαια εγκλήματα, όπως η ανθρωποκτονία, η ένοπλη ληστεία, η απαγωγή και η ληστεία αυτοκινήτων, είναι κοινά στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε η υπηρεσία.
Η «απειλή» θεωρείται τόσο «τρομερή» που η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμβουλεύει τους ταξιδιώτες που επιμένουν να πάνε πρώτα «να δημιουργήσουν ένα πρωτόκολλο «απόδειξης ζωής» με τους αγαπημένους σας.
«Αν σε πιάσουν όμηρο, τα αγαπημένα σου πρόσωπα γνωρίζουν συγκεκριμένες ερωτήσεις (και απαντήσεις) για να ρωτήσουν τους ομήρους για να βεβαιωθούν ότι είσαι ζωντανός (και για να αποκλείσουν μια φάρσα)», εξήγησαν οι αξιωματούχοι.
«Το υπουργείο διαπίστωσε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος παράνομης κράτησης Αμερικανών υπηκόων στη Βενεζουέλα. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κρατήσει πολίτες των ΗΠΑ για έως και πέντε χρόνια», πρόσθεσε το πρακτορείο, προειδοποιώντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δύσκολα ειδοποιείται ή της επιτρέπεται η πρόσβαση σε φυλακισμένους υπηκόους.
Το πολιτικό κλίμα στη Βενεζουέλα είναι ένας σημαντικός παράγοντας.
Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί συνήθως ταξίδευαν στη Βενεζουέλα ετησίως. Η χώρα είναι γνωστή για τα μίλια της σε μεγάλο βαθμό υπανάπτυκτης ακτογραμμής της Καραϊβικής και τα παρθένα παρακείμενα νησιά.
Αυτοί οι αριθμοί άρχισαν να πέφτουν, και τελικά πέφτουν σε απότομη πτώση, όταν ο Νικολάς Μαδούρο ανήλθε στην εξουσία μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες το 2013.
Από τις πιο πρόσφατες εκλογές, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο Μαδούρο «διεκδίκησε παράνομα την προεδρία της Βενεζουέλας, παρά την παγκόσμια καταδίκη για νοθευμένες εκλογές» και οδηγεί τη χώρα προς τη δικτατορία.
Θυμίζοντας τον Τσάβες, ο Μαδούρο ενισχύει «συμμαχίες με εξωτερικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Κούβας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας, που καταστέλλουν περαιτέρω τον λαό της Βενεζουέλας».
Η νέα προειδοποίηση, η οποία εκδόθηκε αρχικά το 2019 όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να αποσύρουν προσωπικό από τη Βενεζουέλα, επανεκδόθηκε στις 13 Μαΐου.
Έρχεται ενόψει των εκλογών του Ιουλίου από τις οποίες εξαρτάται η μοίρα του έθνους της Νότιας Αμερικής.
«Πολιτικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις γίνονται, συχνά με ελάχιστη προειδοποίηση. Οι διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο προκάλεσαν ισχυρή αντίδραση της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας», πρόσθεσε το τμήμα, «συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δακρυγόνων, σπρέι πιπεριού και σφαιρών από καουτσούκ κατά των συμμετεχόντων.
Επίσης πιστεύεται ότι οι Αμερικανοί κινδυνεύουν ιδιαίτερα σε περιοχές της Βενεζουέλας όπως το Καράκας. Αυτά τα γεγονότα «περιστασιακά εξελίσσονται σε λεηλασίες και βανδαλισμούς», είπαν.
Επιπλέον, η Βενεζουέλα υφίσταται μια κρίση ελλείψεων που περιλαμβάνει νερό, βενζίνη, ηλεκτρισμό και φάρμακα.
Ακόμη χειρότερα, τρομοκρατικές ομάδες από τη γειτονική Κολομβία είναι ιδιαίτερα ενεργές στις παραμεθόριες περιοχές.