Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, μετά τις απειλές του Ιράν, καθώς η Τεχεράνη διαμηνύει καθημερινά ότι θα απαντήσει στο χτύπημα που έγινε πριν λίγες μέρες στο Ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό και στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ιράν, ότι τα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ θα είναι ελεγχόμενα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Ουάσινγκτον έδωσε εντολή στα πολεμικά της πλοία που βρίσκονται στην περιοχή να πλησιάσουν κι άλλο προς το σημείο για να υπερασπιστούν  το Ισραήλ σε περίπτωση που η Τεχεράνη κάνει πράξη τις απειλές της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα οι Ισραηλινοί προετοιμάζονται για απευθείας επίθεση από το Ιράν, ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες, ενώ το Τελ Αβίβ ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα απαντήσει σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

Πάντως, η υποστηριζόμενη από το Ιράν, οργάνωση Χεζμπολάχ, από το βράδυ της Παρασκευής (12/4), έχει εκτοξεύσει δεκάδες πυραύλους, από το Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός όπως ανακοίνωσε κατέρριψε επίσης δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, φορτωμένα με εκρηκτικά που ξεκίνησαν από την περιοχή που επιχειρεί η Χεζμπολάχ.

Το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν προς την Τεχεράνη

Σε δραματική του δήλωση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, έστειλε ένα μήνυμα στην Τεχεράνη την Παρασκευή 12 Απριλίου. «Μην επιτεθείτε στο Ισραήλ. Μην το κάνετε», τόνισε συγκεκριμένα σε μια προσπάθεια να προειδοποιήσει την Τεχεράνη για τις συνέπειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι: «Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: «Μην το κάνετε!», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι: «Οι απειλές για επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ είναι αξιόπιστες και πραγματικές».

Ο Νετανιάχου δηλώνει προετοιμασμένος για πόλεμο εκτός της Γάζας

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, συγκάλεσε το πολεμικό συμβούλιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι προετοιμασμένος για πόλεμο και εκτός της Γάζας. Την ιδια στιγμή Ευρωπαίοι διπλωμάτες με επικεφαλής υπουργούς Εξωτερικών όπως της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, συνομιλούν με τους Ιρανούς ομολόγους τους και ζητούν να  υπάρξει ψυχραιμία.

Κίνδυνος κλιμάκωσης: Το Βερολίνο καλεί τους Γερμανούς να φύγουν από το Ιράν

Η Γερμανία προειδοποίησε σήμερα τους πολίτες της να φύγουν από το Ιράν γιατί υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης με το Ισραήλ και κίνδυνος να συλληφθούν από τις ιρανικές αρχές.

Υπάρχει ο κίνδυνος τόσο μιας απότομης κλιμάκωσης των υφιστάμενων εντάσεων της Τεχεράνης με το Ισραήλ όσο και ότι οι Γερμανοί μπορεί να κινδυνεύσουν από αυθαίρετες συλλήψεις στη χώρα, αναφέρει.

«Υπό τις τρέχουσες εντάσεις, ιδιαίτερα μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, υπάρχει κίνδυνος απότομης κλιμάκωσης», γράφει το υπουργείο Εξωτερικών σε νέα ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε χθες Παρασκευή.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές», προσθέτει το Γερμανικό ΥΠΕΞ.

«Οι Γερμανοί πολίτες διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο να συλληφθούν και να ανακριθούν αυθαίρετα και να τους επιβληθούν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Οι πολίτες με διπλή υπηκοότητα, ιρανική και γερμανική, κινδυνεύουν ιδιαίτερα», τονίζει στη συνέχεια το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Lufthansa και Austrian Airlines αναστέλλουν τις πτήσεις από και προς Τεχεράνη

Ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa και η αυστριακή θυγατρική του Austrian Airlines ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή την αναστολή των πτήσεών τους προς και από την Τεχεράνη ως τουλάχιστον την ερχόμενη Πέμπτη 18η Απριλίου, ενώ γνωστοποίησαν επίσης πως προληπτικά τα αεροσκάφη τους δεν θα διέρχονται από τον εναέριο χώρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, με φόντο τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

«Λόγω της τρέχουσας κατάστασης» η Λουφτχάνσα αναστέλλει «τις πτήσεις της με προορισμό ή προέλευση την Τεχεράνη ως και την 18η Απριλίου, έπειτα από προσεκτική εκτίμηση» των κινδύνων, εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Η εταιρεία επιπλέον δεν θα χρησιμοποιεί τον ιρανικό εναέριο χώρο», πρόσθεσε.

Ο γερμανικός όμιλος αρχικά ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ανέστειλε τις πτήσεις του ως την Πέμπτη, κατόπιν παρέτεινε το μέτρο ως σήμερα (Σάββατο). Στην πράξη, τα δρομολόγια έχουν ανασταλεί από την 6η Απριλίου.

Η Austrian Airlines ανακοίνωσε παρόμοιο μέτρο χθες. «Η ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων μας είναι απόλυτη προτεραιότητά μας», εξήγησε η εταιρεία σε ανακοίνωση Τύπου που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο, συμπληρώνοντας πως «αποτιμά μόνιμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή».

Οι ανακοινώσεις των αεροπορικών εταιρειών καταγράφτηκαν αφού το Ιράν διεμήνυσε πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του ορκισμένου εχθρού του, του Ισραήλ, έπειτα από βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους δυο υποστρατήγους των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι πιθανές επιλογές του Ιράν για επίθεση

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πεπεισμένοι ότι το Ιρανικό χτύπημα εναντίον του Ισραήλ θα είναι με βαλλιστικούς πυραύλους ή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ.

Πληροφορίες που μεταδίδουν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι Ιρανοί μετακινούν drone και επιθετικούς πυραύλους εντός των συνόρων τους, κάτι που εκλαμβάνουν ως προετοιμασίες για επίθεση σε ισραηλινούς στόχους. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι σαφές εάν το Ιράν ετοιμάζεται να χτυπήσει από το έδαφός του, εγκαινιάζοντας τη σύρραξη με το Ισραήλ ή εάν επιχειρεί μια αναδιάταξη για την περίπτωση αντεπίθεσης από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ, οι Αμερικανοί, οι οποίοι θεωρούν ότι η επίθεση θα γίνει με στρατιωτικά drones παρατηρούν μεταξύ άλλων τη μετακίνηση περισσότερων από 100 πυραύλων κρουζ εντός των συνόρων του Ιράν.

Υπό αυτές τις συνθήκες η εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου εναντίον Ισραηλινού στόχου θα μπορούσε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά για τον άμαχο  πληθυσμό, ειδικά εάν ο στόχος είναι Ισραηλινή διπλωματική αποστολή σε κάποιες από τις χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία.

Αυτό όμως θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό του Ιράν, αλλά και να δημιουργήσει διπλωματικά προβλήματα  μεταξύ του Ιράν και άλλων χωρών της περιοχής.

Αντίθετα, επιθέσεις  με βαλλιστικούς πυραύλους κατά ισραηλινών στρατιωτικών στόχων απευθείας στο Ισραήλ, θα μπορούσαν να είναι επιχειρησιακά εφικτές αλλά θα κλιμάκωναν τον πόλεμο στην περιοχή αφού το Τελ Αβίβ θα αντιδρούσε άμεσα.

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι, τι θα γίνει εάν το  Ιράν κάνει πράξη τις απειλές του κι αν αυτό θα οδηγήσει σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.  Διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμπαρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να εμπλέξει στη σύγκρουση ακόμη και τον περιφερειακό αντίπαλο του Ιράν τη Σαουδική Αραβία αλλά και άλλους. Οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό θα είναι το επόμενο βλήμα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι δύσκολο να διαβλέψει κάποιος αν μια Ιρανική απάντηση στην επίθεση στη Δαμασκό, θα αποκαθιστούσε το γόητρο του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος έχει κατηγορήσει δημοσίως το Ισραήλ και έχει ορκιστεί εκδίκηση, ή θα προκαλούσε ένα ευρύτερο φάσμα επιθέσεων από πολλά μέρη γεγονός που θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω μια ήδη ασταθή περιοχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης