Ένα σχεδόν χρόνο μέσα σε μια παγκόσμια μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε τη Δευτέρα την 27η Δεκεμβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας» σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι θα αντληθούν διδάγματα για οποιεσδήποτε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.

Ο Covid-19 πρωτοεμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν στα τέλη του περασμένου έτους και εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα έχει μολύνει περισσότερους από 66 εκατομμύρια ανθρώπους και σκοτώσει περίπου 1,5 εκατομμύριο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την χαρακτήρισε πανδημία τον Μάρτιο, κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι είπαν ότι ήρθε καθυστερημένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γενική Συνέλευση των 193 κρατών μελών ενέκρινε ομόφωνα τη Δευτέρα ένα ψήφισμα, το οποίο αναγνωρίζει την ανάγκη «να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας προκειμένου να υπάρξει η συντομότερη και καταλληλότερη απάντηση σε οποιαδήποτε επιδημία που μπορεί να προκύψει».

«Δεδομένου ότι η Γενική Συνέλευση είχε προηγουμένως κηρύξει παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο σκάκι, τη γιόγκα και τις τουαλέτες, φαίνεται δίκαιο ότι οι επιδημίες πρέπει να έχουν και την ημέρα τους», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν διευθυντής του κέντρου σκέψης Crisis Group των ΗΕ.

Χαρακτήρισε τη συμβολική κίνηση ως μια απόπειρα της Γενικής Συνέλευσης να φανεί σχετική, καθώς «πολλές μικρότερες και φτωχότερες πολιτείες ανησυχούν ότι δεν θα έχουν κανένα ρόλο σε πραγματικές αποφάσεις σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ή την ανάκαμψη από την πανδημία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ψήφισμα του ΟΗΕ τονίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της πολυμέρειας.

«Η πανδημία μας βρήκε απροετοίμαστους, αλλά έχει επίσης χρησιμεύσει ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για τη βελτίωση της ετοιμότητάς μας», δήλωσε ο πρέσβης του Βιετνάμ στον ΟΗΕ Ντανγκ Νιντ Κουί, καθώς εισήγαγε το ψήφισμα. «Πιστεύουμε ότι το να θεσπίζουμε μια Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας θα είναι ένας εξέχων τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης