«Δεν αναμένουμε καμιά «ανθρωπιστική οχηματοπομπή» κανενός είδους. Το ζήτημα αφορά μια πρωτοβουλία του Ουκρανού προέδρου υπέρ μιας διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό [της πόλης] του Λουγκάνσκ με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Γερμανίας και άλλων εταίρων», ανέφερε ο Βαλερίι Τσάλι, ανώτατο στέλεχος της ουκρανικής κυβέρνησης, σε μια ανάρτηση στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Οι δηλώσεις Τσάλι έρχονται προς απάντηση της ανακοίνωσης που έκανε τη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ ότι η Ρωσία θα στείλει στην Ουκρανία μια οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια «χωρίς στρατιωτική συνοδεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ρωσία μπορεί να λάβει μέρος (στην ανθρωπιστική βοήθεια). Αλλά αυτό θα γίνει με σεβασμό των διεθνών κανόνων, των ουκρανικών νόμων, μέσω σημείων συνοριακού ελέγχου που ελέγχουμε εμείς, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Σε μια δική της ανακοίνωση από τη Γενεύη, η ΔΕΕΣ ανέφερε ότι διεξήγαγε συνομιλίες με τις ουκρανικές αρχές και με τις ρωσικές αρχές όσον αφορά τη βοήθεια που προσφέρθηκε η Μόσχα να στείλει στην ανατολική Ουκρανία.

Η Επιτροπή σημείωσε ότι υπέβαλε ένα έγγραφο και στις δύο πλευρές και ότι χρειάζεται τη συμφωνία όλων των μερών, καθώς και εγγυήσεις ασφαλείας, για να προχωρήσει η αποστολή, αφού η ΔΕΕΣ δεν χρησιμοποιεί ένοπλους συνοδούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το έγγραφο προβλέπει ότι πριν από την έναρξη της επιχείρησης, η ΔΕΕΣ πρέπει να λάβει χωρίς καμιά αδικαιολόγητη καθυστέρηση από τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες σχετικά με τη βοήθεια [που θα διανεμηθεί], περιλαμβανομένου του όγκου και των τύπων των ειδών [από τα οποία θα αποτελείται η βοήθεια], καθώς και τις απαιτήσεις για τη μεταφορά και την αποθήκευσή της», ανέφερε η ΔΕΕΣ.

Εξάλλου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο πως θεωρεί πως οποιαδήποτε ρωσική επέμβαση στην ανατολική Ουκρανία χωρίς τη συναίνεση του Κιέβου, ακόμη και ανθρωπιστικής φύσης, θα συνιστά μια «απαράδεκτη» παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε επίσης: «Η Μόσχα έχει συμφωνήσει με το Κίεβο για μια ανθρωπιστική αποστολή»
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014, 19:06

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης