Την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, αναγγέλλοντας την παραίτησή του.

«Αγαπητοί φίλοι, εμείς [σ.σ.: οι Φιλελεύθεροι] καταγάγαμε σπουδαίο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα υπάρξει [κυβερνητική] εναλλαγή» επεσήμανε στα μέλη του κόμματός του. Το κόμμα του περιορίζεται στο 23,4% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί τη βασίλισσα Μαργκρέτε για να της υποβάλει την παραίτησή του και πως θα συνεχίσει να ασκεί υπηρεσιακό ρόλο.

Οι Φιλελεύθεροι -που κυβέρνησαν τα 14 από τα τελευταία 18 χρόνια στη Δανία- διευκρίνισαν ότι ο Ράσμουσεν τηλεφώνησε στη Μέτε Φρέντεριξεν, την επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, και τη συνεχάρη για τη νίκη της. Η Φρέντεριξεν σκοπεύει να τεθεί επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης μειοψηφίας της Δανίας.

Ο Ράσμουσεν από τη μεριά του επεσήμανε ότι είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μια νέα κυβέρνηση του κέντρου εάν η Φρέντεριξεν δεν καταφέρει να σχηματίσει δική της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ, επικεφαλής του Κόμματος του Λαού της Δανίας, αναγνώρισε ότι η λαϊκιστική, εθνικιστική και αντιμεταναστευτική παράταξη υπέστη βαριές απώλειες, καθώς προβολές υποδεικνύουν ότι απώλεσε πάνω από το μισό ποσοστό της. «Δεν θα εγκαταλείψω το πλοίο εν μέσω θύελλας, θα αναλάβω την ευθύνη και θα αποκαταστήσω το κόμμα» είπε σε οπαδούς του, υποσχόμενος να «ακούσει το μήνυμα των ψηφοφόρων». Το Κόμμα του Λαού της Δανίας οδεύει να υποστεί υποδιπλασιασμό του ποσοστού των ψήφων που συγκέντρωσε το 2015 (8,7% από 21%), σύμφωνα με το δανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο DR. Το κόμμα υποστήριζε την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στη Βουλή.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, το φαβορί της αναμέτρησης, είδαν το ποσοστό τους να υποχωρεί κατά τι σε σύγκριση με το 2015, όμως καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με το 25,9% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.

Αναμένεται να επωφεληθούν από την άνοδο κομμάτων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στη Δανία, ένα «κόκκινο μπλοκ» που θα καταλάβει 91 από τις 179 έδρες της επόμενης Βουλής, έναντι 79 έως 80 των κομμάτων της Δεξιάς.

Η Φρέντεριξεν, 41 ετών, έχει εξηγήσει πως σκοπεύει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που θα νομοθετεί με την υποστήριξη άλλων πολιτικών δυνάμεων κατά περίπτωση και βάσει των θέσεών τους για τον κάθε φορά εξεταζόμενο φάκελο.

Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί τη στροφή ακόμη μια σκανδιναβικής χώρας, της τρίτης εφέτος, στη σοσιαλδημοκρατία, καθώς οι ψηφοφόροι φάνηκαν να εξεγείρονται εναντίον των πολιτικών λιτότητας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης