Του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τοις ‘κείνων ρήμασι πειθόμενος», ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ κατηγόρησε την Τετάρτη τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμρ Πούτιν για «ριζική υπονόμευση» της ασφάλειας των λαών της ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του εκφώνησε στο Royal United Services Institute, μια βρετανική δεξαμενή σκέψης για την άμυνα και την ασφάλεια, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κρίση στην Ουκρανία ήταν η κορυφή του παγόβουνου και αποκάλυψε πως από κάτω κρυβόταν η αναβίωση του Ψυχρού ΠολέμουΤο Κίεβο και η Δύση κατηγορούν επίσης τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, με την αποστολή όπλων και στρατευμάτων.

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη του τακτικού στρατού της στη σύγκρουση μεταξύ των ανταρτών και των ουκρανικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα περισσότερους από 6.000 νεκρούς στους 11 μήνες που διαρκεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και η κατάπαυση του πυρός φαίνεται να διατηρείται -προς το παρόν- στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ο εμφύλιος ανάμεσα στο Κίεβο και τους εθνικά Ρώσους κατοίκους της εξεγερμένης περιοχής έχει δημιουργήσει χάσμα στις σχέσεις δυτικών συμμάχων με τη Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγορεί ξεκάθαρα την Ε.Ε. ότι υποδαυλίζει τη σύγκρουση επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις.

Η ουκρανική κρίση ήταν η κορυφή του παγόβουνου και αποκάλυψε πως από κάτω κρυβόταν η αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου.

Τα μαζικά ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια στη Βαλτική που βρίσκονται σε εξέλιξη, εκθέτουν το ιδιαίτερο αμερικανικό ενδιαφέρον για την πολιτική κυριαρχία στην περιοχή.

Αν ο πόλεμος του ΝΑΤΟ (των ΗΠΑ) στην πρώην Γιουγκοσλαβία αποσκοπούσε στην πλήρη χειραγώγηση της περιοχής εκείνης, η Ουάσιγκτον φαίνεται πως επιστρέφει «δριμύτερη» στα βορειοδυτικά σύνορα της Ρωσίας, όπου μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, δεν είχε δείξει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τώρα, μετά την δημιουργία της προκλητικής κρίσης στην Ουκρανία και την αποτυχία της κυβέρνησης των πραξικοπηματιών ανδρεικέλων της να υποτάξουν τους ρωσόφωνους αντάρτες στα νοτιοανατολικά της χώρας, Αμερικανοί αξιωματούχοι επικαλούνται την προσάρτηση της Κριμαίας στη Μόσχα, για να προκαλέσουν, ανησυχία στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής. Και για να τις καθησυχάσουν στέλνουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ για στρατιωτικά, αεροπορικά και ναυτικά γυμνάσια στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει ως τώρα περί τις 3.000 άνδρες πεζικού στηΒαλτική για την πραγματοποίηση γυμνασίων τρίμηνης διάρκειαςΥπάρχουν όμως κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο Τζέιμς Τζέιτρας, που είχε διατελέσει σύμβουλος στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που υποστηρίζει πως «τα γυμνάσια αυτά, αποδεικνύουν πως τελικά η Ουάσιγκτον έχει αποτύχει στην Ουκρανία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν στείλει ως τώρα περί τις 3.000 άνδρες πεζικού στη Βαλτική, για την πραγματοποίηση γυμνασίων τρίμηνης διάρκειας στη Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία. Μόνο στη Λετονία έχουν σταλεί πλέον των 120 αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων από τις αμερικανικές βάσεις της Βόρειας Ευρώπης.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο the BBC περίπου 250 βαριά άρματα, από σύνολο 750 οχημάτων φτάνουν στη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας, Riγa, αλλά και τη βόρεια Γερμανία, όπου και θα παραμείνουν για να συναποτελέσουν δύναμη ταχείας κρούσης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρίσεων».

«Η επίσημη εξήγηση -λέει ο Τζέιτρας σε συνέντευξή του στο RT.com- είναι η επίδειξη δύναμης αλλά και η επαναβεβαίωση των υποχρεώσεων του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής βάσει του άρθρου 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η πραγματικότητα όμως είναι πως 3.000 άνδρες, δεν είναι σε θέση να υπερασπισθούν τις τρεις βαλτικές χώρες, στην περίπτωση που πραγματικά κινδυνεύσουν. Αν μιλήσουμε για ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο, είναι άραγε οι Αμερικανοί έτοιμοι να ανταλλάξουν –ας πούμε το Σικάγο με την πόλη Νάρβα (της Εσθονίας);».

RT: «Πιστεύεται πως δικαιολογείται φόβος για ρωσική επίθεση στις χώρες της Βαλτικής;»
Τζάτρας: «Δεν υπάρχει. Απλώς γίνεται προσπάθεια να αποσπασθεί η προσοχή από την αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στην Ουκρανία».

Αναμφίβολα, όλοι διακρίνουμε πως πρόκειται για «επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια», όταν πραγματοποιούνται τόσο κοντά στα ρωσικά σύνορα. Αλλά η δυτική συμμαχία, επικαλούμενη «ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία» και όχι προκλητική πολιτική της εγκάθετης κυβέρνησής της στο Κίεβο, απέναντι στους ρωσικής εθνότητας πολίτες στα νοτιοανατολικά, προσπαθεί να αποδείξει ότι διαθέτει προστατευτική ομπρέλα, δημιουργώντας μια στρατιωτική μπλόφα.

Γεγονός είναι ότι μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, παρόλο που η Μόσχα δεν αποτελεί «ιδεολογικό αντίπαλο της Ουάσιγκτον», δεν παύει να είναι κύρια απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, με τη ρωσική ιδεολογική επιρροή, η οποία διαδίδεται μέσω «μιας ισχυρής μιλιταριστικής προπαγανδιστικής μηχανής».

Ενεργειακό παιχνίδι στα Βαλκάνια

Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος από την Πολιτεία Κονέκτικατ, Κρις Μέρφι, ο οποίος διεκδικεί τον τίτλο του «βασικού ειδήμονα» στις ΗΠΑ για τα Βαλκάνια, αναχώρησε από το Βελιγράδι την ημέρα της άφιξης στη Σερβία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως αναφέρει, «ο Πούτιν σκόπευε να αποκομίσει από τη Σερβία περισσότερα στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας, υπολόγιζε στον αγωγό South Stream, αλλά χάρις στο γεγονός ότι η Σερβία και οι άλλες χώρες της περιοχής αποφάσισαν να διατηρήσουν την ευρωατλαντική πορεία τους και επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη δέσμευση αυτή», η διεύρυνση της συνεργασίας με τη Ρωσία στάθηκε δυνατό να αποτραπεί.

Τη διακοπή του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω των Βαλκανίων, South Stream, ο γερουσιαστής τη θεωρεί ως νίκη των ΗΠΑ και ως μια δυνατότητα να διεξάγει το ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή με τους δικούς της όρους.

Οι ΗΠΑ όμως -πρόσθεσε- δεν πρέπει μόνο να τάσσονται κατά του South Stream, αλλά και να προτείνουν μια εναλλακτική λύση, όπως είναι φυσικό. Για τις ΗΠΑ η εναλλακτική είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο, οι μελλοντικές εξαγωγές από τις ΗΠΑ, επομένως χρειάζονται υποδομές για την παράδοσή του στην περιοχή, ένας νέος τερματικός σταθμός, ο οποίος συζητείται στην Κροατία».

Το παιχνίδι όμως εδώ στραβώνει καθώς η Τουρκία, με τις φιλοδοξίες της να παίξει ρόλο περιφερειακής δύναμης, συμφώνησε για τη δημιουργία του «Τurkish Stream», που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο, μέσω Κασπίας στα ελληνικά (ευρωπαϊκά) σύνορα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Κι όσοι ενδιαφερόμενοι ας προσέλθουν… 

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης