Η τυνησιακή κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα χθες Κυριακή για τη διάρρηξη και την εισβολή «ένοπλων οργανώσεων» στην κατοικία του πρέσβη της χώρας στην σουδανική πρωτεύουσα Χαρτούμ, τονίζοντας πως υπέστη λεηλασία κι αξιώνοντας οι δράστες, όποιοι κι αν ήταν, να συλληφθούν και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Η Τυνησία καταδικάζει σθεναρά την κατάληψη εξ εφόδου από ένοπλες ομάδες της κατοικίας του πρέσβη της στο Χαρτούμ [και] τη λεηλασία των αγαθών του, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις», τόνισε το τυνησιακό υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την τυνησιακή διπλωματία, επρόκειτο για «κατάφωρη παραβίαση του απαραβίαστου χαρακτήρα των εδρών των διπλωματικών αποστολών».

Το ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως οι δράστες της λεηλασίας πρέπει να «βρεθούν και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για «αυτοσυγκράτηση, άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και [να δοθεί] προτεραιότητα στο ύψιστο συμφέρον του σουδανικού λαού».

Ακόμη, η Τυνησία εξέφρασε την υποστήριξή της σε όλες τις περιφερειακές και διεθνείς πρωτοβουλίες με σκοπό να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός και να ξαναρχίσει διάλογος για να επιλυθεί η κρίση στη χώρα της Αφρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υποστεί επιθέσεις ή/και λεηλατηθεί πρεσβείες και κτίρια ξένων διπλωματικών αποστολών, συμπεριλαμβανομένων της Λιβύης, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

Νέα συμφωνία εκεχειρίας, διάρκειας 72 ωρών, τέθηκε – θεωρητικά τουλάχιστον – σε ισχύ χθες Κυριακή το πρωί στο Σουδάν, την παραμονή διεθνούς συνόδου για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζεται επειγόντως ο μισός από τον πληθυσμό της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης