«Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου», ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, κατά τη δευτερολογία του, στη Γερουσία της Ρώμης. Ο Ιταλός τεχνοκράτης εμφανίστηκε εμφανώς εκνευρισμένος, γεγονός που «πρόδωσε» και η σύντομη ομιλία του. Η στάση του πυροδότησε έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας στη γείτονα χώρα. Οι διεθνείς αγορές βρίσκονται και πάλι σε πανικό, ακόμα και αν το πρωί της Τετάρτης εμφανίζονταν αισιόδοξες, έπειτα από την πρώτη ομιλία του Ντράγκι στη Γερουσία.

Ο φόβος πως η Ιταλία θα βυθιστεί σε πολιτική αστάθεια, σε μια ευαίσθητη στιγμή για την περιοχή, επιμένει, την ώρα που ο Ντράγκι, στη δευτερολογία του, απέρριψε το αίτημα της κεντροδεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, έστειλε στα Πέντε Αστέρια το μήνυμα ότι δεν εννοεί να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις», σχετικά με την εφαρμογή μέτρων όπως το επίδομα ανεργίας και τα κρατικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτηρίων. 

«Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, τη σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώπιο της Γερουσίας ο Ιταλός τεχνοκράτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα δείχνουν ότι ο Ντράγκι θα επιβεβαιώσει την παραίτησή του

Όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή, τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα δεν φαίνονται διατεθειμένα να προσφέρουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων στον Ντράγκι ώστε εκείνος να εφαρμόσει το πρόγραμμά του τους επόμενους μήνες. Ως αποτέλεσμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να επιστρέψει, το βράδυ της Τετάρτης, στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο, για να επιβεβαιώσει την παραίτησή του.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα Πέντε Αστέρια, αλλά και η κεντροδεξιά (Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα) δεν θα πάρουν μέρος στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία έχει ξεκινήσει στη Γερουσία της Ρώμης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην εξασφαλιστεί ούτε ο κατώτατος απαιτούμενος αριθμός (50% των γερουσιαστών συν ένας) για να μπορέσει, η ψηφοφορία αυτή, να θεωρηθεί έγκυρη. Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα θεωρήσει, όπως φαίνεται, την εξέλιξη αυτή ως έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού στο πρόσωπό του και αναμένεται να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να οριστικοποιήσει την παραίτησή του, με νέα συνάντησή του με τον πρόεδρο Ματαρέλα.

Ο Μάριο Ντράγκι, που είχε αναλάβει την πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο 2021 ως επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπέβαλε την παραίτησή του στις 14 Ιουλίου στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος όμως δεν την έκανε δεκτή.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επικαλέστηκε το γεγονός ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, της οποίας ηγείται, δεν είχε πλέον νομιμοποίηση μετά την κρίση που προκλήθηκε από την αποσκίρτηση του Κινήματος των 5 Αστέρων κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

«Η μοναδική λύση, αν θέλουμε ακόμη να παραμείνουμε ενωμένοι, είναι η ανασύσταση εκ θεμελίων του συμφώνου, με θάρρος, αλτρουισμό και αξιοπιστία», δήλωσε την Τετάρτη ο Μάριο Ντράγκι, κατά την ομιλία του ενώπιον της ιταλικής γερουσίας.

Διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης θα διεξαχθεί και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου, την Τετάρτη στη Γερουσία και την Πέμπτη στη Βουλή, οπότε και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης