«Ο στρατιωτικός νόμος αποδείχθηκε ότι ήταν η μοναδική λύση για να σωθεί μία οικονομία που βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής», υποστήριξε ο πρώην ηγέτης της κομμουνιστικής Πολωνίας, Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι, ο οποίος δικάζεται, κατηγορούμενος για την επιβολή στρατιωτικού νόμου το 1981.
Ο πρώην δικτάτορας, αρνείται την ενοχή του και επικαλείται την οξύτατη οικονομική κρίση που έπληξε την Πολωνία, μετά τις μαζικές απεργίες που είχε διοργανώσει το συνδικάτο «Αλληλεγγύη». «Η Πολωνία βρισκόταν τότε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, εξαιτίας της έλλειψης πρώτων και σύνθετων υλών που προκαλούσαν διακοπή της παραγωγής.
Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διέθεταν αποθέματα άνθρακα για μόλις πέντε, τρεις ή και για δύο ακόμα ημέρες, ενώ μπροστά μας είχαμε ένα δριμύ χειμώνα. Αυτό δεν ήταν αρκετός λόγος για να επιβληθεί ο στρατιωτικός νόμος;», δικαιολογήθηκε ο 85χρονος σήμερα στρατηγός εν αποστρατεία. Ο Β. Γιαρουζέλσκι έχει δηλώσει ότι η επιβολή του στρατιωτικού νόμου στις 13 Δεκεμβρίου 1981, υπήρξε «το μικρότερο κακό», αφού το μέτρο αυτό έσωσε τη χώρα του από μία βέβαιη σοβιετική εισβολή.
Ως αρχηγός του κράτους και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Πολωνίας, ο Γιαρουζέλσκι προσπάθησε να καταστείλει τις δραστηριότητες του συνδικάτου Αλληλεγγύη του Λεχ Βαλέσα. Ωστόσο, στη συνέχεια διευκόλυνε τη μετάβαση της χώρας του στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία, παραχωρώντας εξουσίες στην αντικομουνιστική αντιπολίτευση. Μαζί με τον Γιαρουζέλσκι δικάζονται επτά ακόμη πρώην αξιωματούχοι, οι οποίοι σήμερα είναι επίσης άνω των 80 ετών.