Στασιαστές του κυβερνητικού στρατού προχώρησαν σε πραξικόπημα στο Μάλι, ανατρέποντας την κυβέρνηση του προέδρου, Toumani Toure. Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, οι μαχητές της Εθνικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και του Κράτους (CNRDRE) έχουν πλέον υπό τον έλεγχό τους το προεδρικό μέγαρο καθώς και τα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης.

Εκπρόσωπος των στασιαστών ανακοίνωσε μέσω του κρατικού καναλιού πως «η κατάλυση των θεσμών και η επιβολή πραξικοπήματος οφείλεται στην προσπάθειά μας να προστατέψουμε τη χώρα μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το CNRDR αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στο ανίκανο καθεστώς του προέδρου Amadou Toumani Toure, που έχει θέσει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα στο βόρειο τμήμα της χώρας» ανέφερε ο Amadou Konare.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των στασιαστών, λοχαγός Amadou Sanogo, ανέφερε πως έχει κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Παρακολουθήστε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγές πυροβολισμών στην πρωτεύουσα

Νωρίτερα την Τετάρτη, ακούγονταν ισχυρές εκρήξεις και πυροβολισμοί στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, Μπαμάκο. Οι στασιαστές ξεκίνησαν την πολιορκία του προεδρικού μεγάρου, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη οπλισμού και στρατιωτικών μέσων στην αντιμετώπιση των μαχητών Τουαρέγκ που δρουν στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Σε δηλώσεις του στο Associated Press ένας από τους στασιαστές ανέφερε πως προχώρησαν στη σύλληψη αρκετών κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εξωτερικών.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στον Βορρά

Η οργή κατά της κυβέρνησης στις τάξεις του στρατού είχε διογκωθεί τους τελευταίους μήνες καθώς κλιμακωνόταν η ένταση στον Βορρά. Μαχητές Τουαρέγκ πραγματοποιούσαν συνεχείς επιδρομές σε χωριά, αναγκάζοντας περίπου 200.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Παράλληλα, ο βαρύς οπλισμός που είχαν στα χέρια τους και η στρατιωτική εκπαίδευση που έλαβαν ως μισθοφόροι, στη διάρκεια της εξέγερσης στη Λιβύη, τους έδωσε ένα σημαντικό στρατιωτικό πλεονέκτημα, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στον κυβερνητικό στρατό. Εκατοντάδες Τουαρέγκ είχαν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στο καθεστώς Gaddafi, στην προσπάθεια του Λίβυου συνταγματάρχη να περιορίσει τη δράση των αντικαθεστωτικών.

Ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας είναι πρώην στρατιωτικός ο οποίος κατάφερε να ανατρέψει τη δικτατορία το 1991 και να επιστρέψει στην εξουσία μέσω των εκλογικών διαδικασιών το 2002 και το 2007. Λίγες ημέρες πριν το πραξικόπημα είχε ανακοινώσει πως θα παραιτηθεί, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα του σε εκλογές τον επόμενο μήνα.

Διαβάστε επίσης:
Μαλί: Στασιαστές του στρατού επιτέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012, 23:40

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης