Μια αντιπροσωπεία τριών μελών της Γερουσίας των ΗΠΑ, δύο Δημοκρατικών και ενός Ρεπουμπλικάνου, απηύθυνε έκκληση το Σάββατο σε Ουάσινγκτον και Αβάνα να ανοίξουν πρεσβείες, στο πλαίσιο της έναρξης, τον περασμένο Δεκέμβριο, της ιστορικής αναθέρμανσης των σχέσεών τους.

«Πρέπει να ανοίξουμε μια πρεσβεία, μια πλήρη πρεσβεία» δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ο Πάτρικ Λίχι, Δημοκρατικός γερουσιαστής του Βερμόντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, περιστοιχισμένος από τους συναδέλφους του Μπεν Κάρντιν (Δημοκρατικός, Φλόριντα) και Ντιν Χέλερ (Ρεπουμπλικάνος, Νεβάδα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λίχι υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αίρει σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε βάρος της νήσου τους τελευταίους μήνες κι εκτίμησε πως σύντομα θα είναι εφικτό να πραγματοποιούνται αεροπορικές πτήσεις από τη μια χώρα στην άλλη.

Σήμερα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση περίπου 10 πτήσεις που συνδέουν την Κούβα με τις ΗΠΑ, αλλά αυτές είναι αποκλειστικά πτήσεις για «ανθρωπιστικούς» λόγους στις οποίες επιβαίνουν Κουβανοαμερικανοί, καθώς η Ουάσινγκτον συνεχίζει να απαγορεύει σε Αμερικανούς τουρίστες να παραθερίζουν στην υπό κομμουνιστική κυβέρνηση νήσο, λόγω του εμπάργκο που επιβάλλει από το 1962.

Οι γερουσιαστές, οι οποίοι έκαναν μια τετραήμερη επίσκεψη στην Κούβα, αναγνώρισαν ότι εξακολουθεί να προβάλλεται σθεναρή αντίσταση στο αμερικανικό Κογκρέσο στην πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, διαβεβαίωσαν όμως ότι η θέση αυτή είναι μειοψηφική και υποσχέθηκαν να κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη και άλλων κοινοβουλευτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν ο πρόεδρος έχει δίκιο, τον υποστηρίζω, και ο πρόεδρος έχει δίκιο σε αυτήν την περίπτωση» εκτίμησε από τη μεριά του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Χέλερ, ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κούβα.

Οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει από τον Ιανουάριο πολλές επαφές ανώτερου και ανώτατου επιπέδου για να προετοιμάσουν την αποκατάσταση των διμερών τους διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα πρεσβειών της μιας χώρας στην άλλη, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο.

Από το 1977, οι δύο χώρες διατηρούν μόνο Γραφεία Συμφερόντων στην Ουάσινγκτον και στην Αβάνα, τα οποία εκτελούν κυρίως καθήκοντα προξενικής συνδρομής.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να έχει μια (διπλωματική) αποστολή στην Κούβα είναι ότι μπορεί να αντιπροσωπεύει καλύτερα τα αμερικανικά συμφέροντα» επεσήμανε από τη δική του μεριά ο γερουσιαστής Κάρντιν και πρόσθεσε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων «εξαρτάται από τις αλλαγές που προωθούνται στην Κούβα» όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε την Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, επικεφαλής επιχειρήσεων, πολίτες και ξένους διπλωμάτες, διευκρίνισε ο ίδιος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης