Μια δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πως η Ρωσία δεν αποκλείει συνάντηση κορυφής μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και μια κουβέντα του Προέδρου της Ρωσίας προς τον Λευκορώσο ομόλογό του ότι υπάρχει ορατή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς, ήταν αρκετές για να προκαλέσουν, όπως και προχθές, ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια. Προφανώς, η διεθνής χρηματαγορά είναι τόσο διψασμένη για θετικές ειδήσεις, που ακόμα και τα πιο αισιόδοξα σενάρια φέρνουν αντιστροφή στις χρηματιστηριακές τάσεις, έστω κι αν η αισιοδοξία αυτή διαρκεί μόνο ένα 24ωρο.

Επί της ουσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν ανέφερε τίποτα το απτό. Δήλωσε απλώς ότι, εάν και εφόσον υπάρξει πρόοδος και καλή δουλειά μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στις επιμέρους συναντήσεις τους, τότε ενδεχομένως να είναι δυνατόν να σχεδιαστεί μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε live εικόνα από το Κίεβο

 

Ο παράγων του Κρεμλίνου είπε δηλαδή κάτι το αυτονόητο, χωρίς να προσθέσει ούτε ένα «ιώτα» στα μέχρι τώρα δεδομένα. Αλλά και η δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν στον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο περί προόδου στις συνομιλίες με τους Ουκρανούς δεν συνοδευόταν από κάτι το χειροπιαστό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμερικανικοί διπλωματικοί παράγοντες και ειδικοί αναλυτές που δημοσιεύουν τις απόψεις τους σε περιοδικά παγκοσμίου κύρους, όπως τα Foreign Affairs και Foreign Policy, αντιθέτως, δεν συμμερίζονται τη στιγμιαία αισιοδοξία των χρηματιστηριακών κύκλων και εξηγούν πως η νέα φάση στην οποία εισήλθε το ουκρανικό ζήτημα, μετά από 16 μέρες πολέμου, χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς και τη μέγιστη προσοχή. Επισημαίνουν πως η Δύση και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμοι να προσφέρουν στον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κάτι το πολύ χειροπιαστό όταν και εφόσον ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε λύση του ουκρανικού ζητήματος. Ιδιαίτερα το Foreign Affairs, το οποίο εν πάση περιπτώσει είναι συντηρητικών τάσεων, υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να γνωρίζουν από τώρα πως οφείλουν να ακυρώσουν τις σκληρότερες κυρώσεις που έχουν επιβάλει, έτσι ώστε να μπορούν να προσφέρουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν μια έξοδο διαφυγής όταν τα πράγματα θα είναι ώριμα για συμφωνία με τους Ουκρανούς.

Οι χρηματαγορές, όμως, δεν λειτουργούν βάσει αυτής της λογικής. Αν και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ κανένα εκ των ορατών αποτελεσμάτων της συνάντησης δεν προσφέρει στους ειδικούς αναλυτές την ευκαιρία να εκφράσουν υπέρμετρη αισιοδοξία, φαίνεται πως οι χρηματαγορές επιμένουν να μεταφράζουν την πραγματικότητα με τη δική τους λογική. Στις 5:30 το απόγευμα της Παρασκευής, και λίγο πριν κλείσει η εβδομάδα εργασιών για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο μέσος όρος ανόδου ήταν στο 2%. Στην Αθήνα, με τη γνωστή «ρηχότητά» του, ο Γενικός Δείκτης είχε κάνει άλμα της τάξης του 3,5%. Ο Dow Jones άνοιγε στη Wall Street με κέρδη 300 μονάδων. Το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί πριν τρία 24ωρα, όταν είχε ανακοινωθεί επίσημα η συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο οι διεθνείς χρηματαγορές είχαν προεξοφλήσει ότι θα υπήρχε μια θετική εξέλιξη στη συνάντηση αυτή. Οι συνομιλίες κράτησαν περίπου μισή ώρα. Περισσότερο κράτησαν οι δηλώσεις κατά μόνας των υπουργών Λαβρόφ και Κουλέμπα. Ένα μεγάλο μέρος των δηλώσεων Λαβρόφ είχαν να κάνουν με τον πόλεμο προπαγάνδας και το αν και κατά πόσον η περίφημη blogger σε κατάσταση εγκυμοσύνης ήταν αληθινή ή ηθοποιός.

Πιο συγκεκριμένα, η κατάσταση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαμορφώθηκε ως εξής:

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 3,5%, στις 13.910 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 1,83%, στις 6.320 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 1,4%, στις 7.200 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζουν 2,3%.

Άνοδο 300 μονάδων για τον Dow Jones δείχνουν τα futures της Wall Street.

Παρά την ανάκαμψη της Παρασκευής, το κλίμα παραμένει εύθραυστο στις αγορές. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI σε εβδομαδιαία βάση σημειώνει πτώση 1,1% και οδεύει προς την πέμπτη εβδομάδα απωλειών. Την τελευταία φορά που σημείωσε πτώση για πέντε εβδομάδες στη σειρά ήταν στις αρχές του 2018.

Το ευρώ ανέκαμψε, σε συμφωνία με το θετικό κλίμα στα χρηματιστήρια, καταγράφοντας νωρίτερα άνοδο 0,3%, στο 1,1025 δολάριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης