Π.Κ.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με φωτογραφίες, βίντεο και μαρτυρίες, αποκαλύπτουν πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν μια μαιευτική κλινική και μια παιδιατρική κλινική στη Μαριούπολη την Τετάρτη που μας πέρασε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μαγνητοσκοπημένο υλικό που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, καθώς και στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο σημείο, φαίνεται μια γυναίκα σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης με γδαρσίματα και μώλωπες στο πρόσωπό της να δέχεται τη βοήθεια των διασωστών. Αυτό το υλικό έκανε τον γύρο του κόσμου.

Λίγες ώρες αργότερα η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο ανήρτησε μέσω Twitter πως αυτή η γυναίκα στην πραγματικότητα είναι μια γνωστή blogger της Μαριούπολης, η Marianna Podgurskaya, η οποία διαφημίζει καλλυντικά. Η γυναίκα αυτή, κατά τους Ρώσους, δεν ήταν ποτέ έγκυος. Αντιθέτως, όλο το σκηνικό του τραυματισμού ήταν στημένο από την ουκρανική προπαγάνδα. Τα τραύματα στο πρόσωπο είναι αποτέλεσμα μακιγιάζ, για το οποίο φρόντισε ο ίδιος ο φωτογράφος, ο Evgeniy Maloletka, Ουκρανός στην καταγωγή, τον οποίο η πρεσβεία της Ρωσίας αποκαλεί προπαγανδιστή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν ταυτόχρονα, στην Αττάλεια της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρισκόταν εκεί για να συνομιλήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του, δήλωνε στους δημοσιογράφους πως Το ναζιστικό Τάγμα Αζοφ σε παράταξη.το νοσοκομείο αυτό στη Μαριούπολη βομβαρδίστηκε διότι ήταν καταφύγιο τμημάτων της ακροδεξιάς ένοπλης οργάνωσης στην Ανατολική Ουκρανία, του περίφημου «Τάγματος Αζόφ». Οι άνδρες του είχαν διώξει όλους τους ασθενείς και όλα τα παιδιά από τη μαιευτική κλινική, καθώς και την παιδιατρική, και μετέτρεψαν τα κτήρια σε οχυρά. Οι Ρώσοι το πληροφορήθηκαν και βομβάρδισαν τη θέση.

Μερικές ώρες αργότερα, το βράδυ της Πέμπτης, το Twitter ανακοίνωνε πως «έριξε» από την πλατφόρμα του την ανάρτηση της πρεσβείας της Ρωσίας ως fake news. Αμέσως μετά κυκλοφόρησαν αναρτήσεις στο Instagram με τη φωτογραφία της Ουκρανής blogger, από τη Μαριούπολη, προ καιρού στην οποία φαινόταν ξεκάθαρα πως είναι έγκυος.

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά, δηλαδή την Παρασκευή 11 Μαρτίου, αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο η πληροφορία πως η γυναίκα αυτή γέννησε.

Είναι γνωστό πως στον πόλεμο, σε κάθε πόλεμο, το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια.

Είναι επίσης γνωστό πως η κάθε προπαγάνδα επενδύει κυρίως σε «ανθρωπιστικά ανακλαστικά» προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη.

Στην ιστορία αυτή, της blogger από τη Μαριούπολη, συμβιώνουν όλα τα στοιχεία που συνιστούν μια υπόθεση προπαγάνδας με δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εκδοχές και εντελώς αντιθετικές προσεγγίσεις. Για άλλη μία φορά ο ηττημένος στην υπόθεση αυτή είναι η αλήθεια. Νικητές είναι, αναμφίβολα, οι μηχανισμοί ένθεν κακείθεν της γραμμής αντιπαράθεσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης