Σε συναγερμό βρίσκεται η Ευρώπη μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Μόσχα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, οι υπηρεσίες ασφαλείας υποψιάζονται ότι οι πυρκαγιές και οι επιθέσεις σε υποδομές σε ευρωπαϊκές πόλεις θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την ήπειρο. Όπως μάλιστα παραδέχονται, βρίσκονται σε επιφυλακή για ένα πιθανό νέο «όπλο» του πολέμου της Ρωσίας μετά από μια σειρά μυστηριωδών πυρκαγιών και επιθέσεων σε υποδομές στη Βαλτική, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αμέσως μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς σε κατάστημα Ikea στο Βίλνιους στη Λιθουανία αυτόν τον μήνα, πρώτος ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, πααραδέχτηκε δημόσια ότι θα μπορούσε να ήταν έργο ξένου σαμποτέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές έχουν ήδη ισχυριστεί πιθανή ρωσική εμπλοκή σε σειρά εμπρηστικών επιθέσεων στο ανατολικό Λονδίνο και στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Πολωνία, αλλά και απόπειρες δολιοφθοράς στη Βαυαρία στη Γερμανία και αντισημιτικά γκράφιτι στο Παρίσι.

Υποψίες για «αντίποινα» της στήριξης στην Ουκρανίας

Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο από αυτά τα περιστατικά σε όλη την ήπειρο είναι συντονισμένο, οι υπηρεσίες ασφαλείας πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει τη Δύση, η οποία έχει υποστηρίξει την Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνουν ότι μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ξένες επιχειρήσεις πληροφοριών αποτελούνταν από κατασκόπους και τους χειριστές τους, αλλά στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προσληφθούν σαμποτέρ που κρύβουν καλά τα ίχνη τους, δεδομένου ότι πληρώνονταιο σε κρυπτονόμισμα.

Τα ρωσικά σαμποτάζ στην ατζέντα των Βρυξελλών

Είναι τέτοια η ανησυχία ότι αυτές οι υβριδικές επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι έργο της Ρωσίας που το θέμα τέθηκε σε μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα με κάποιους αξιωματούχους ασφαλείας από Ολλανδία, Εσθονία και Λιθουανία να προειδοποιούν αναδεικνύοπντας τα εθνικά τρωτά σημεία.

Ένας υπουργός μάλιστα, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ανησυχούν βαθιά για «δολιοφθορά, σωματική δολιοφθορά, που οργανώθηκε, χρηματοδοτήθηκε και έγινε από Ρώσους πληρεξούσιους».

Οι δολιοφθορές και τα «αιματοβαμμένα» αντισημιτικά γκράφιτι

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τουσκ αποκάλυψε ότι οι πολωνικές αρχές είχαν συλλάβει εννέα άτομα σε σχέση με πράξεις δολιοφθοράς που φέρεται να διαπράχθηκαν κατόπιν εντολής ρωσικών υπηρεσιών.

Είπε ότι τα εγκλήματα φέρονται να περιελάμβαναν «ξυλοδαρμούς, εμπρησμό και απόπειρα εμπρησμού» με τους ερευνητές να εξετάζουν εάν η Ρωσία εμπλέκεται στη φωτιά σε εμπορικό κέντρο στη Βαρσοβία, έναν ισχυρισμό που η ρωσική πρεσβεία περιέγραψε ως θεωρία συνωμοσίας.

Ένας εκπρόσωπος της Ikea είπε ότι οι έρευνες συνεχίζονται για την πηγή της πυρκαγιάς στη Λιθουανία, αλλά ήταν μεταξύ των παραδειγμάτων, μαζί με μια απόπειρα εμπρηστικής επίθεσης σε εργοστάσιο χρωμάτων στην Πολωνία, που ανέφερε ο Τουσκ στην προειδοποίησή του για πιθανή ξένη παρέμβαση.

Λονδρέζοι οι «ενορχηστρωτές» των επιθέσεων;

Τον Απρίλιο, ένας Βρετανός κατηγορήθηκε ότι ενορχήστρωσε μια εμπρηστική επίθεση σε δύο μονάδες που συνδέονται με έναν Ουκρανό επιχειρηματία σε μια βιομηχανική περιοχή στο Leyton, στο ανατολικό Λονδίνο, αφού φέρεται να είχε στρατολογηθεί από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος ισχυρίστηκε ότι «εμπλέκτηκε σε συμπεριφορές με στόχο επιχειρήσεις που ήταν συνδεδεμένες με την Ουκρανία προκειμένου να ωφεληθεί το ρωσικό κράτος».

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, δύο Γερμανο-Ρώσοι υπήκοοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι ότι σχεδίαζαν επιθέσεις δολιοφθοράς, μεταξύ άλλων σε στρατιωτική βάση στη Βαυαρία. Ο κύριος ύποπτος κατηγορείται για σχέδιο έκρηξης, εμπρησμό και διατήρηση επαφής με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το σερί των ύποπτων «επιθέσεων»

Την Τρίτη, ο Εσθονός υπουργός Άμυνας, Hanno Pevkur, στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο κορυφής στον τομέα της άμυνας της ΕΕ, δήλωσε ότι η χώρα έχει ήδη πέσει θύμα ρωσικών σαμποτάζ.

«Έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες επιχειρήσεις στην Εσθονία. Προσέλαβαν 10 άτομα για να επιτεθούν στο αυτοκίνητο του υπουργού Εσωτερικών και στο αυτοκίνητο ενός δημοσιογράφου. Αυτή είναι η φυσιολογική συμπεριφορά της Ρωσίας. Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ρωσία είναι ολοένα και πιο επιθετική προς τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και προς τις χώρες του ΝΑΤΟ», είπε αναφερόμενος  σε επεισόδια τον Φεβρουάριο, όταν έσπασαν τα τζάμια των αυτοκινήτων του υπουργού Εσωτερικών, Lauri Läänemets και ενός δημοσιογράφου.

Έξι άτομα συνελήφθησαν λίγο αργότερα, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων υπηκόων και διπλών υπηκόων Ρωσίας-Εσθονίας, είπε ο εισαγγελέας.

Στη Γερμανία, υπάρχουν επίσης υποψίες για επιθέσεις με γνώμονα τις ξένες μυστικές υπηρεσίες, εκτός από ένα κύμα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο το 2023 από μια ομάδα χάκερ που συνδέεται με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών.

Η φάρσα για βόμβα σε 35 σχολεία της Αθήνας

Οι επιθέσεις που καθιστούν προβληματισμένους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη πολλαπλασιαζόμενη εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Στο ίδιο δημοσίευμα ο Guardian κάνει αναφοράκαι στην Ελλάδα και τα δεκάδες απειλητικά emails για βόμβα που έλαβαν δεκάδες πολλά σχολεία της Αττικής. Η αστυνομία εντόπισε ότι εστάλησαν από ρωσικό σέρβερ.

Οι χώρες της ΕΕ παρακολουθούν αυτά τα γεγονότα. Το εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων της Λιθουανίας (NKVC) προειδοποίησε τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων και των οργανισμών που υποστηρίζουν την Ουκρανία, να αυξήσουν την επαγρύπνησή τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης