«Απλός θεατής» σε δολοφονίες αμάχων είναι οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ, υποστηρίζει η προεδρία του Κονγκό και κατηγορεί την ειρηνευτική δύναμη για αδράνεια.
«Άνθρωποι σφαγιάζονται και εκείνοι δεν κάνουν τίποτα», δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, εκπρόσωπος του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Ζοζέφ Καμπιλά.
Απαντώντας στις κατηγορίες του Κονγκό, ο εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ, υποστηρίζει ότι η ειρηνευτική δύναμη κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τους πολίτες, αλλά οι κυανόκρανοι δεν μπορούν να πυροβολήσουν τους αντάρτες, «αφού αυτοί βρίσκονται εν μέσω αμάχων».
Την ίδια στιγμή, στην Κένυα, ο Καμπιλά συναντάται με τον ηγέτη της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, παρουσία του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, στο πλαίσιο περιφερειακής συνόδου κορυφής με θέμα τα όσα συμβαίνουν τελευταία στο Κονγκό.
Η διαμάχη Χούτου και Τούτσι
Το 1994, με αφορμή την πτώση ενός αεροπλάνου που μετέφερε τους προέδρους του Μπουρούντι και της Ρουάντας, πραγματοποιήθηκε στη Ρουάντα η μεγαλύτερη γενοκτονία της νεότερης ιστορίας. Η φυλή των Χούτου σε διάστημα τεσσάρων μηνών σφαγιάζει περισσότερα από 800.000 μέλη της φυλής Τούτσι, υπό το αδιάφορο βλέμμα της διεθνούς κοινότητας.
Υπό τη βαριά σκιά αυτής της γενοκτονίας, δεκατέσσερα χρόνια αργότερα στο Κονγκό διαδραματίζεται μία νέα τραγωδία. Η επέλαση των ανταρτών Τούτσι σε χωριά του ανατολικού Κονγκό και οι σφαγές αμάχων με 253.000 χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να φεύγουν για να σωθούν, δημιουργεί κίνδυνο για γενικότερη ανάφλεξη στην Κεντρική Αφρική, τονίζει ο ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι σε αυτόν τον αριθμό, πρέπει να προστεθούν άλλοι 800.000 εκτοπισμένοι από τις προηγούμενες συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα του Κονγκό.
Στο βάθος διαμάχη Κονγκό-Ρουάντα
Ο αρχηγός των ανταρτών Τούτσι, Λοράν Νκούντα, απειλεί ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση Καμπιλά, εάν ο πρόεδρος δεν δεχθεί απευθείας συνομιλίες. Υποστηρίζει ότι μάχεται για να προστατέψει τα μέλη της φυλής Τούτσι, τα οποία δέχονται επιθέσεις από τους αντάρτες της φυλής Χούτου, που εισήλθαν στο Κονγκό μετά τη γενοκτονία του 1994.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, αρνείται κάθε συζήτηση με τον Νκούντα και τον χαρακτηρίζει ως τρομοκράτη. Αν και έχει δεσμευτεί ότι θα τερματίσει τη δράση των ανταρτών Χούτου, παράλληλα κατηγορεί τη Ρουάντα ότι υποστηρίζει τον Λοράν Νκούντα, για να υπονομεύσει την κυβέρνηση του Κονγκό.
Καταγγελίες για σφαγές
Η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children καταγγέλλει ότι μετά την έναρξη των συγκρούσεων έχουν αυξηθεί δραματικά οι απαγωγές παιδιών από αντάρτες, με σκοπό τη στρατολόγησή τους. Μέχρι τότε, τα παιδιά που είχαν στρατολογηθεί υπολογίζονταν ήδη σε 3.000, όμως τώρα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στην περιοχή είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, αριθμώντας 17.000 κυανόκρανους. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, μόνο μερικές εκατοντάδες βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη.