Σε συμφωνία κατέληξε η Χαμάς με το Ισραήλ για εκτεταμένη εκεχειρία στη Γάζα (ξεκίνησε στις 19.00), όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ανώτατος αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης, έπειτα από έναν μήνα βομβαρδισμών και αιματοχυσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αξιωματούχος Σάμι Αμπού Ζούχρι ανέφερε ότι η εκεχειρία επιτεύχθηκε μέσω της διαμεσολάβησης της Αιγύπτου.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Η Haaretz μετέδωσε ότι ο δεύτερος τη τάξει της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε τονίζοντας ότι η συμφωνία αποτελεί μια «νίκη» για το κίνημα αντίστασης των Παλαιστινίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτη είδηση στα διεθνή ΜΜΕ

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας ξεκίνησαν την 8η Ιουλίου και έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο τουλάχιστον 2.130 ανθρώπων από την πλευρά των Παλαιστινίων και 68 Ισραηλινών.

Σειρήνες στο Ισραήλ-γιορτή στη Γάζα

Οι σειρήνες της αεράμυνας συνέχισαν να ηχούν σήμερα στο νότιο Ισραήλ, ακόμη και μετά την έναρξη της εκεχειρίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας.Από την άλλη πλευρά, στη Λωρίδα της Γάζας χιλιάδες Παλαιστίνιοι γιορτάζουν στους δρόμους την επίτευξη εκεχειρίας, έπειτα από 50 ημέρες εχθροπραξιών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.130 Παλαιστίνιους.

Πυροβολισμοί σε ένδειξη χαράς ηχούν στην πόλη της Γάζας, ενώ από τα τεμένη ακούγονταν προσευχές.

Τι προβλέπει η συμφωνία

H συμφωνία για κατάπαυση του πυρός προβλέπει το άμεσο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού θύλακα προκειμένου «να εισέλθει ταχέως ανθρωπιστική βοήθεια, τα μέσα και τα υλικά για την ανοικοδόμηση», ανακοίνωσε η διπλωματία της Αιγύπτου.

«Οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν τη νέα έκκληση της Αιγύπτου για γενική και αμοιβαία κατάπαυση του πυρός που θα συνοδεύεται από το ταυτόχρονο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, των πρώτων βοηθειών και των μέσων ανοικοδόμησης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης «την αλιεία σε απόσταση έως 6 ναυτικών μιλίων και τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων (στο Κάιρο) μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με άλλα θέματα για διάστημα ενός μήνα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης