Ένα βίντεο πέντε γυναικών, μελών των IDF, που απήχθησαν από την Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Φόρουμ Ομήρων και Εξαφανισμένων Οικογενειών. Το βίντεο είναι ιδιαίτερα σκληρό, απεικονίζοντας τις πέντε γυναίκες να είναι χτυπημένες και ματωμένες. Το βίντεο αυτό διάρκειας τριών λεπτών δόθηκε στη δημοσιότητα με την έγκριση των οικογενειών τους, ενώ καταγράφηκε από κάμερες σώματος που έφεραν οι ένοπλοι της Χαμάς.

Αρχικά οι νεαρές όμηροι ήταν επτά, ωστόσο η Όρι Μέγκεντις διασώθηκε από τους IDF, η Νόα Μαρτσιάνο βρέθηκε νεκρή στη Γάζα. Το σώμα της ανασύρθηκε από τους IDF τον Νοέμβριο και επέστρεψε για ταφή στο Ισραήλ. Οι υπόλοιπες πέντε γυναίκες βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση ομηρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα πλάνα, οι νεαρές γυναίκες, όλες τους αιφνιδιασμένες και κάποιες αιμόφυρτες, εικονίζονται δεμένες, να μεταφέρονται σε ένα τζιπ. «Έχω φίλους στην Παλαιστίνη» ακούγεται να λέει στα αγγλικά μία από τις νεοσύλλεκτες, η 19χρονη Ναάμα Λέβι. Ένας από τους ενόπλους ακούγεται να της απαντά, φωνάζοντας, στα αραβικά: «Είστε σκυλιά! Θα σας πατήσουμε, σκυλιά». Ένας άλλος ένοπλος λέει σε μια από τις ομήρους: «Είσαι όμορφη».

Οι οικογένειες των ομήρων ελπίζουν ότι το βίντεο αυτό θα εντείνει τις πιέσεις στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ώστε να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία με τη Χαμάς και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ανθρώπων τους.

Η κυβέρνηση είδε τη μετάδοση του υποτιτλισμένου, τρίλεπτου βίντεο ως ευκαιρία για να ενισχύσει τη στήριξη στις ενέργειές της. «Τα κορίτσια αυτά παραμένουν αιχμάλωτα της Χαμάς. Σας παρακαλώ, μην αποστρέφετε το βλέμμα. Δείτε την ταινία. Στηρίξτε το Ισραήλ για να φέρουμε τους ανθρώπους μας στο σπίτι», είπε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νταβίντ Μένσερ.

Το Φόρουμ Οικογενειών των Ομήρων, που εκπροσωπεί συγγενείς των 124 ανθρώπων (κυρίως αμάχων) που κρατούνται ακόμη από τη Χαμάς, ανέφερε ότι τα πλάνα εντοπίστηκαν στις κάμερες τις οποίες έφεραν επάνω τους οι ένοπλοι που επιτέθηκαν στη βάση Ναχάλ Οζ, στο νότιο Ισραήλ. Οι γυναίκες υπηρετούσαν εκεί ως παρατηρήτριες. Αφαιρέθηκαν οι σκηνές με τους δολοφονημένους Ισραηλινούς στρατιώτες και η προβολή του βίντεο εγκρίθηκε από τις οικογένειες των πέντε ομήρων.

«Κοιτάξτε τους στα μάτια», είπε το Φόρουμ Ομήρων και Οικογενειών. «Το βίντεο αποτελεί ισχυρό κατηγορητήριο για την εθνική αποτυχία στη διαχείριση των ομήρων τις τελευταίες 229 ημέρες». Το βίντεο δείχνει τη βίαιη και ταπεινωτική μεταχείριση των κοριτσιών την ημέρα της απαγωγής τους και δείχνει τον τεράστιο φόβο, ο οποίος  αντανακλάται στα μάτια τους, ανέφερε επίσης το φόρουμ.

«Κάθε νέα μαρτυρία για το τι συνέβη στους ομήρους αντανακλά την ίδια τραγική αλήθεια. Πρέπει να τους φέρουμε όλους πίσω στο σπίτι τώρα» δήλωσαν εκπρόσωποι των οικογενειών των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται μέχρι σήμερα από την Χαμάς.

«Το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχτεί μια πραγματικότητα όπου οι πολίτες του αισθάνονται συνεχώς ότι απειλείται η ζωή τους και υποφέρουν από αδυσώπητο φόβο και άγχος. Κάθε μέρα που περνά, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να φέρει τους ομήρους πίσω στο σπίτι – τους ζωντανούς για αποκατάσταση και τους δολοφονημένους για σωστή ταφή. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει άλλη στιγμή, πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα!», προστίθεται στην ανακοίνωση των οικογενειών.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα πρέπει να χάσει ούτε λεπτό. Πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα», τόνισε το Φόρουμ.

«Σας παρακαλούμε, κάντε ό,τι μπορείτε για να τις φέρετε στο σπίτι», είπε στο πρακτορείο Reuters η Όρλι Γκιλμπόα, η κόρη της οποίας κρατείται όμηρος. «Υποφέρουν εκεί κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο. Και κάθε λεπτό είναι σημαντικό».

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι πρεσβευτές της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Ισπανίας, τους οποίους κάλεσε η ισραηλινή κυβέρνηση για να διαμαρτυρηθεί επειδή οι χώρες τους ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος, θα δουν το βίντεο σε μια ειδική προβολή αύριο Πέμπτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης