Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Το Αζερμπαϊτζάν κάνει μεγάλα βήματα στη διεθνή σκακιέρα, με την ικανότητα να διαφοροποιήσει το ειδικό βάρος της: σίγουρα οι φορείς ενέργειας, οι οποίοι με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου έσωσαν την Ευρώπη από το ρωσικό μονοπώλιο, αλλά και ένας φορέας ικανός για συγκεκριμένες πολιτικές σε διάφορους τομείς, όπως η συνεργασία, πόλεμοι, ανισότητες και ο διαθρησκευτικός διάλογος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, το έκτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τον διαπολιτισμικό διάλογο που πραγματοποιείται στο Μπακού, με τίτλο «Διάλογος για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια: συνεργασία και διασυνδεσιμότητα». Το φόρουμ είναι μέρος της «Διαδικασίας του Μπακού» που ξεκίνησε ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ το 2008, σε συνεργασία με σημαντικές διεθνείς οντότητες όπως η Συμμαχία Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών (UNAOC), η UNESCO, τα Ηνωμένα Έθνη για τον τουρισμό και τον Ισλαμικό Παγκόσμιο Οργανισμό Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Πολιτισμού (ISESCO).

Ο κύριος στόχος του φόρουμ είναι να διερευνήσει τις κρίσιμες τομές μεταξύ της διευκόλυνσης του διαλόγου, πλαίσια συνεργασίας, αποτελεσματικότητα της ηγεσίας και σύνθετη δυναμική διασύνδεση, όλα στην υπηρεσία της προώθησης της παγκόσμιας ειρήνης και των επιταγών της ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια τριών ημερών, μια σειρά από συνεδρίες ολομέλειας και στρογγυλά τραπέζια παρουσίασαν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων, εκπροσώπων οργανώσεων διεθνείς, διακεκριμένες προσωπικότητες του πολιτισμού, δημοσιογράφοι από 100 χώρες, φορείς της κοινωνίας των πολιτών και διανοούμενους από όλο τον κόσμο, για να συζητήσουν τις πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις.

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η πολυμέρεια. Το Αζερμπαϊτζάν μπορεί επίσης να αποδείξει την εμπειρία του, παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Το Μπακού τάσσεται υπέρ της πολυμέρειας και προώθησε τις αξίες της κατά τη διάρκεια της τετραετούς προεδρίας του από το 2019 έως τις αρχές του τρέχοντος έτους. Με ομόφωνη απόφαση και των 120 χωρών, το Αζερμπαϊτζάν εξελέγη για να προεδρεύσει του δεύτερου μεγαλύτερου διεθνούς θεσμού μετά τα Ηνωμένα Έθνη. Επιπλέον, με ομόφωνη απόφαση, η προεδρία αυτή παρατάθηκε για ένα ακόμη έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στις ιδρυτικές αρχές του Κινήματος των Αδεσμεύτων, οι οποίες περιλαμβάνουν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία των χωρών και τη μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών. Παράλληλα χρόνο, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε το θεσμικό τμήμα του Κινήματος. Με βάση την πρωτοβουλία μας δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το Κοινοβουλευτικό Δίκτυο, δημιουργήθηκαν οι πλατφόρμες για τη νεολαία και τις γυναίκες.

Έτσι, όλες αυτές οι πρωτοβουλίες είναι κληρονομιά του Αζερμπαϊτζάν”, εξήγησε στους αντιπροσώπους. Η θέση της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν είναι ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν όλα τα μεγάλα προβλήματα εσωτερικά και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα στην οποία οι εκπρόσωποι όλων των εθνοτικών ομάδων και θρησκειών να αισθάνονται ασφαλείς, αξιοπρεπείς και σεβαστές. “Εάν η πολιτική είναι διαφορετική, αυτό θα οδηγήσει μόνο σε διακρίσεις και δυσπιστία, τελικά, σε κοινωνικές και, σε πολλές περιπτώσεις, πολιτικές δυσκολίες. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στη διάλυση χωρών”. Προτείνει λοιπόν ότι αυτή η εμπειρία δείχνει πραγματικά πώς μπορεί κανείς να επιβιώσει στα πρώτα χρόνια πολύ δύσκολη περίοδο της ανεξαρτησίας, όταν το Αζερμπαϊτζάν ήταν υπό κατοχή και αντιμετώπιζε πολλές οικονομικές και κοινωνική.

“Υπήρξαν απόπειρες διάσπασης του Αζερμπαϊτζάν και ο επιθετικός αυτονομισμός αποτέλεσε πρόκληση για το κράτος μας. Η ενότητα όλων των λαών που ζουν στο Αζερμπαϊτζάν και η προσήλωσή τους στα συμφέροντα οι υπήκοοι υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες της επιτυχίας μας. Ο ρόλος των θρησκευτικών ηγετών, φυσικά, είναι να ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το πλαίσιο”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης