Οι αρχές της Τουρκίας θα διεξάγουν έρευνα με στόχο να διερευνήσουν την εγκυρότητα γερμανικών δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία κατασκόπευε την Άγκυρα, δήλωσε ένα κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) σήμερα.

Σε ένα δημοσίευμά του, το περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε ότι η υπηρεσία κατασκοπείας της Γερμανίας υπέκλεψε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, της προκατόχου του Χίλαρι Κλίντον -αν και αυτό έγινε κατά λάθος, όπως ανέφερε-, αλλά και σε βάρος Τούρκων αξιωματούχων, από το 2009. Στην περίπτωση της Τουρκίας, σύμφωνα με το Σπίγκελ, η κατασκοπευτική δραστηριότητα πιθανόν συνεχίζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν, ο αντιπρόεδρος του AK, δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές οφείλουν να αντιμετωπίσουν «σοβαρά» το θέμα αυτό.

«Ασφαλώς η κυβέρνησή μας και το υπουργείο Εξωτερικών θα διεξαγάγουν τις απαραίτητες έρευνες για τις καταγγελίες που έγιναν από το περιοδικό», είπε ο Σαχίν, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Σαχίν πάντως επισήμανε ότι το δημοσίευμα πρέπει να εξεταστεί «προσεκτικά», δοθείσης της τεταμένης σχέσης ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας και του Der Spiegel.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαπολύσει μύδρους επανειλημμένα εναντίον του περιοδικού νωρίτερα φέτος, λόγω ενός ιδιαίτερα επικριτικού άρθρου για την καταστροφή στο ορυχείο στη Σόμα. Ο ανταποκριτής του Spiegel στη χώρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία για ένα διάστημα εξαιτίας των απειλών κατά της ζωής του μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν θα ορκιστεί πρόεδρος της Τουρκίας την 28η Αυγούστου, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές την 10η Αυγούστου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης