Ώρες αγωνίες εξακολουθούν να βιώνουν οι 60 Έλληνες που ζουν στην ελληνική παροικία του Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν. Πέρα από τα 15 άτομα (πέντε –έξι Έλληνες, ορισμένοι Σουδανοί και Αιθίοπες, και μία Ρωσίδα) μεταξύ των οποίων και τρία μικρά παιδιά  που παραμένουν για τρίτη συνεχόμενη μέρα εγκλωβισμένοι στην ορθόδοξη Μητρόπολη, αδυνατώντας να βγουν εξαιτίας των μαχών που εξακολουθούν να μαίνονται, υπάρχουν αρκετές ακόμη Ελληνικές οικογένειες  που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Χαρτούμ και παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.   

Με τις μάχες να μαίνονται ξανά από τα ξημερώματα της Δευτέρας, τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 100 και τους τραυματίες να υπερβαίνουν τους 1.000, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο Χαρτούμ, παρά τις συνεχείς διεθνείς εκκλήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε βίντεο από drone, για την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα του Σουδάν:

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιμέτωποι με τη βία και τις ελλείψεις

Σε ότι αφορά την κατάσταση των εγκλωβισμένων ατόμων για τρίτη συνεχόμενη μέρα εντός της Μητρόπολης, μιλώντας στο «Πρώτο πρόγραμμα» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας η κυρία Αλεξάνδρα Καλουμέτη, ανέφερε ότι τα 15 άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα στη Μητρόπολη, ενώ απ’ έξω ακούγονται ασταμάτητα  πυροβολισμοί.  Επανέλαβε δε πως οι Έλληνες μέσα στο κτήριο είναι πέντε ή έξι.

«Είμαστε εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη. Είμαστε καλά, έχουμε φαγητό. Το φαγητό όμως επαρκεί για  2-4 μέρες. Μόνο που οι πυροβολισμοί είναι που ακούγονται ασταμάτητα. Τα μεσάνυχτα είχαν ηρεμήσει λίγο αλλά μετά ξανά από τις 5 το πρωί άρχισαν πάλι τα ίδια. Έχουμε ρεύμα μόνο όταν ανάβουν τη γεννήτρια. Τώρα έχει μείνει πολύ λίγο πετρέλαιο και δεν ξέρω για πόσες μέρες θα κρατήσει αυτό».

Μιλώντας για τους δύο Έλληνες τραυματίες η κυρία Καλουμέτη είπε: «Πριν τραυματιστούν είχαν μπει στην εκκλησία. Ήταν πριν αρχίσουν οι πυροβολισμοί και μας είχαν ειδοποιήσει ότι άρχισαν να χτυπάνε και πρέπει να διακόψουμε τη λειτουργία. Μετά, πήγαν να μπούνε μέσα στο σπίτι τους κι έπεσε η ρουκέτα».

Φόβο και ανασφάλεια νιώθουν οι Έλληνες κάτοικοι του Χαρτούμ

Η κυρία Καλουμέτη, αναφέρεται επίσης στη μεγάλη ανησυχία και τον φόβο που βιώνουν

«Έχουμε φόβο μέσα μας. Μεγάλη ανησυχία, έχουμε μεγάλο ερωτηματικό. Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό. Θα είμαστε καλά αύριο μεθαύριο;  Άμα τελειώσει το φαγητό τι θα γίνει; Είναι άγνωστο. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει… Και να θέλεις να βγεις έξω είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.  Έχουν πυροβολήσει ανθρώπους σήμερα στο δρόμο. Είχαμε σκεφτεί εγώ και η αδερφή μου να βγούμε σήμερα να πάμε στα σπίτια μας γιατί με πήρε η μάνα μου και μου λέει να προσπαθήσουμε να έρθουμε στο σπίτι και μετά μας ξαναπήρε τηλέφωνο και μας λέει όχι, γίνεται χαμός μέσα στο σπίτι μας, καθίστε καλύτερα στη Μητρόπολη».

Ο στρατός θέλει να έχει την εξουσία και οι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας τους, εξηγεί στη συνέχεια ενώ τόνισε ότι σήμερα τους έκοψαν το Ίντερνετ. Θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

«Θέλουμε να έρθουμε στην Ελλάδα, να βρούμε ένα μέρος που να είμαστε ασφαλείς, να έχουμε τα δικαιώματά μας σαν άνθρωποι γιατί το ότι σκοτώνουν εδώ δεν είναι κάτι καινούριο».

Συγκλονίζει η φωτογραφία του Έλληνα τραυματία στο νοσοκομείο του Χαρτούμ

Στο νοσοκομείο εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο ένας από τους δύο Έλληνες τραυματίες που χτυπήθηκαν από ρουκέτα στο Χαρτούμ του Σουδάν όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες. Τα πόδια του είναι δεμένα με γάζες για να σταματήσει η αιμορραγία όπως φαίνεται και στην φωτογραφία ντοκουμέντο του τηλεοπτικού σταθμού Open μέσα από νοσοκομείο του Σουδάν.

Ο Έλληνας ομογενής εξακολουθεί να παραμένει νοσηλευόμενος περιμένοντας τη στιγμή που θα χειρουργηθεί ενώ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο χτυπήθηκε από τη ρουκέτα και ότι τους μετέφερε άμεσα ένα άτομο με ΙΧ στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα ενώ κάνει έκκληση για βοήθεια. Ο Έλληνας τραυματίας αναφέρει διαρκώς ότι αιμορραγεί και ζητεί γιατρούς, οι οποίοι λόγω των οδομαχιών είναι δύσκολο να φθάσουν στο νοσοκομείο. Είναι πολύ αδύναμος δεν έχει φάει, δεν έχει πιει πολύ νερό και οι νοσοκόμοι προσπαθούν να του σταματήσουν την αιμορραγία.

Στη δίνη του εμφυλίου το Σουδάν

Στο μεταξύ, κάθε μέρα που περνάει το Σουδάν εξακολουθεί να βυθίζεται όλο και  περισσότερο στο χάος με τους νεκρούς άμαχους και στρατιώτες να φτάνουν τουλάχιστον τους 100 και τους τραυματίες να αγγίζουν τους 1.000. Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατού υπό τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και της παραστρατιωτικής ομάδας «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» του στρατηγού Ντάγκλο, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Μάλιστα ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν, σε διάγγελμα του πριν από λίγες ώρες ανέφερε ότι στόχος του στρατού πρέπει να είναι η πλήρης διάλυση της παραστρατιωτικής ομάδας.

Σε ότι αφορά τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας έχουν βασικές ελλείψεις σε φάρμακα ενώ λόγω των διακοπών ρεύματος τα μηχανήματα παροχής οξυγόνου δεν λειτουργούν. Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο έχουν διακόψει την λειτουργία τους και οι δύο φατρίες ερίζουν την κατάκτηση στρατηγικών υποδομών, χωρίς να είναι σαφές μέχρι αυτή την ώρα ποιος έχει το πάνω χέρι στο Σουδάν.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση και πιέζει προς τις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης