Με κάθε μέσο εγκαταλείπουν από το απόγευμα της Παρασκευής την Γάζα οι κάτοικοι ακολουθώντας τις οδηγίες του ισραηλινού στρατού. Παράλληλα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε πως το τελευταίο εικοσιτετράωρο πραγματοποίησε «τοπικές επιδρομές» στη Λωρίδα της Γάζας για να αναζητήσει και να απελευθερώσει ομήρους.

Το μεσημέρι, έριξαν ξανά φυλλάδια τα οποία ζητούσαν από τους κατοίκους να φύγουν «αμέσως» προς τον νότο, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP στην Λωρίδα της Γάζας. «Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα», αναφέρεται στα αραβικά στα φυλλάδια που έπεσαν από drones.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Την ιδια στιγμή ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει αδύνατη τη μετακίνηση τόσο μεγάλου πληθυσμού – περίπου 1,1 εκατομμύριο- μέσα σε ένα 24ωρο.

Λίγες ώρες αργότερα οι κάτοικοι ξεκίνησαν να απομακρύνονται παίρνοντας μαζί τους όσα περισσότερα πράγματα μπορούσαν. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδοντας πάνω από τη Γουάντι Γάζα, δηλαδή από την πλευρά όπου το Ισραήλ έχει ζητήσει εκκένωση περιγράφει: «Εκατοντάδες αυτοκίνητα και ολόκληρες οικογένειες περπατούν στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Γάζας», αναφέρει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στον δρόμο προς τα εδώ είδαμε εκατοντάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά, βαριά φορτωμένα με υπάρχοντα, μερικά αυτοκίνητα με στρώματα τυλιγμένα πάνω τους. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια. Πολλές οικογένειες με τα πόδια έχουν ήδη περπατήσει αρκετά χιλιόμετρα».

Δείτε Live εικόνα από το μέτωπο

 

Ανταποκριτής του Aljazeera μεταδίδει: «Αυτή τη φορά μου πήρε σχεδόν δύο ώρες λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων και οικογενειών που μετακινούνται από τις βόρειες και κεντρικές περιοχές της Γάζας προς το νότο, είτε με τα αυτοκίνητά τους είτε με τα πόδια.

Στο δρόμο μου, έγινα μάρτυρας μιας πραγματικής τραγωδίας. Είδα χιλιάδες ανθρώπους να κουβαλούν τα παιδιά τους. Κάποιοι κουβαλούσαν στρώματα ή μικρές τσάντες με ό,τι μπορούσαν να πάρουν μαζί τους – απαραίτητα πράγματα όπως ρούχα για τα παιδιά τους και τα απαραίτητα έγγραφα.

Οι περισσότεροι από αυτούς περπατούσαν με τα παιδιά τους, δεν ήταν σε οχήματα.

Αλλά ακόμα, οι περισσότεροι άνθρωποι στο βόρειο τμήμα και στην πόλη της Γάζας δεν έχουν εκκενωθεί. Κάποιοι από αυτούς μου είπαν: «Πού μπορούμε να πάμε; Υπάρχουν πραγματικές εγκαταστάσεις καταφυγής στο νότο;»

Ρωτούσαν επειδή όλοι παρακολουθούσαν τις ειδήσεις, από το νότο μέχρι το βορρά, και γνώριζαν ότι δεν υπάρχουν ασφαλή μέρη πουθενά στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε το μεσημέρι σχετικά με την 24ωρη προθεσμία για τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια. Δεν απάντησε στο αν η προθεσμία αυτή έχει αλλάξει, αλλά είπε: «Όσοι θέλουν να σώσουν τη ζωή τους παρακαλούνται να πάνε νότια».

Η Χαμάς κάλεσε τους αμάχους να παραμείνουν στα σπίτια τους

Νωρίτερα σήμερα τα τζαμιά στη Λωρίδα της Γάζας καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφού ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους πολίτες, πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής που εγκυμονεί τον κίνδυνο για πολλές απώλειες.

Η αντίδραση της Χαμάς στη διαταγή εκκένωσης ήταν άμεση, καλώντας τους Παλαιστίνιους να μείνουν στα σπίτια τους. «Παραμείνετε στα σπίτια σας και να είστε ανυποχώρητοι μπροστά σε αυτόν τον αηδιαστικό ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγει η δύναμη κατοχής», ανέφερε.

Αναφορές για μικρής κλίμακας διείσδυση ένοπλης ομάδας από το Λίβανο

Παράλληλα, συναγερμός για ύποπτη διείσδυση σε κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο σήμανε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές των ισραηλινών ΜΜΕ φέρεται να είναι διείσδυση τρομοκρατών, η οποία αναφέρθηκε στη Χανίτα, στη Δυτική Γαλιλαία, νότια των λιβανικών συνόρων.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους του χωριού Χανίτα, να κλειστούν στα σπίτια τους και να κλειδώσουν πόρτες και παράθυρα, τονίζοντας ότι υπάρχει υποψία για εισβολή ενόπλων σε εξέλιξη από τη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων.

Το χωριό Χανίτα βρίσκεται απέναντι από τη λιβανική κοινότητα Άαλμα ελ Χαέμπ.

Ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι μια έκρηξη προκάλεσε μικρής έκτασης υλικές ζημιές σε ένα τμήμα του τείχους ασφαλείας στα σύνορα με τον Λίβανο κοντά στο σημείο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις απαντούν με πυρά πυροβολικού προς τον Λίβανο στην περιοχή, τόνισε ο στρατός. Πηγές από τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν για ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον ενός φυλακίου του λιβανέζικου στρατού στο νότιο Λίβανο.

Ερντογάν: Εντελώς απαράδεκτο το τελεσίγραφο του Ισραήλ – Πάρτε πίσω αυτό το λάθος

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού περάσματος Ράφα στην Αίγυπτο, μετά την άφιξη του πρώτου αεροπλάνου που μεταφέρει τουρκική βοήθεια στην Αίγυπτο.

Σε ομιλία στη Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να στέλνει βοήθεια στη Γάζα σε συνεργασία με την Αίγυπτο και πως οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις επαφές για την απελευθέρωση ομήρων και την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, η τουρκική προεδρία ανέφερε πως ο Ρ. Τ. Ερντογάν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν την ανθρωπιστική κατάσταση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν σήμερα.

Ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν πως η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αμάχων στη Γάζα είναι απαράδεκτη και πως οι δυτικές χώρες πρέπει να κάνουν βήματα για να μειώσουν τις εντάσεις, όπως ανέφερε σε δήλωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος είπε ότι παρουσιάστηκε στο Ισραήλ ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ “αλλά και ως Εβραίος”. “Τι θα λέγατε αν κάποιος σας έλεγε ‘Παρουσιάζομαι στην περιοχή ως μουσουλμάνος’; Κοιτάξτε, δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε έναν Εβραίο, έναν Τούρκο, έναν άλλο. Πρέπει κατ΄αρχάς να προσεγγίζουμε τον άλλον ως ένα ανθρώπινο ον“, είπε. “Εμφανίζομαι ενώπιόν σας όχι μόνο ως υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και ως Εβραίος“, δήλωσε ο Μπλίνκεν χθες, Πέμπτη, στους δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ. “Δεν βλέπετε ότι υπάρχουν παιδιά που έγιναν μάρτυρες, μητέρες;” συνέχισε ο Ερντογάν ενώπιον ενός φόρουμ αρχηγών κρατών και εκπροσώπων από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη. “Δεν προσεγγίζουμε ποτέ τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο“, επέμεινε.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποστολή ενός αεροπλανοφόρου ανοικτά του Ισραήλ, ενώ η Τουρκία στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό της Γάζας στη Ράφα της Αιγύπτου.

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η εντολή του Ισραήλ στους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν νότια μέσα σε 24 ώρες ενόψει της σχεδιαζόμενης χερσαίας επίθεσής του είναι “εντελώς απαράδεκτη“, απάνθρωπη και συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

“Το να αναγκάζεις 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα –που έχουν υποστεί αδιακρίτως βομβαρδισμούς για μέρες και που στερούνται το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και τα τρόφιμα– να μετακινηθούν σε μια εξαιρετικά περιορισμένη περιοχή είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν έχει θέση στην ανθρωπότητα“, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. “Περιμένουμε από το Ισραήλ να πάρει πίσω αυτό το σοβαρό λάθος και να σταματήσει επειγόντως τις ανηλεείς ενέργειές του εναντίον της Γάζας“, ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης