«Καθοριστικούς» για το μέλλον της Ευρώπης χαρακτήρισε τους επόμενους 12 μήνες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Tο Brexit δεν θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα​, σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Κομισιόν παρουσίασε τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και της πρόσφατης συνάντησης ηγετών ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου για τη διαμόρφωση μιας νέας δημοσιονομικής πολιτικής που δεν θα συνδέεται με τη λιτότητα και τις περικοπές των δημοσίων δαπανών.

Αφού επεσήμανε ότι το Brexit δεν θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, παραδέχτηκε ότι «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική», υπογραμμίζοντας ότι παρά τα σημάδια βελτίωσης η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Όπως αναμενόταν, τόνισε τη σημασία της λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για «ευελιξία», φροντίζοντας ωστόσο να υπογραμμίσει τη σημασία της δημοσιονομικής σταθερότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Κατά τον ίδιο, το ελεύθερο εμπόριο μπορεί να ενισχύσει την απασχόληση, ωστόσο είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση ενός «ανθρώπινου» εργασιακού περιβάλλοντος, που θα απομονώνει φαινόμενα τύπου «social dumping» (χρήση φθηνότερου εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό, μεταφορά επιχειρήσεων σε γειτονικά κράτη). Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, εξήγησε ότι η «ψηφιακή» οικονομία πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες, προαναγγέλλοντας επενδύσεις για τη βελτίωση των υψηλής ταχύτητας συνδέσεων στο διαδίκτυο.

«Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, είμαστε πιο περίπλοκοι»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με το Brexit, υποστήριξε ότι σέβεται την απόφαση του βρετανικού λαού για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την «ευρωπαϊκή αγκαλιά», επαναλαμβάνοντας ότι η εξέλιξη αυτή δεν απειλεί τη βιωσιμότητα της Ε.Ε. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει α λα καρτ ενιαία αγορά», επισημαίνοντας ότι η πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν «συνδέεται με την ελευθερία μετακίνησης προσώπων».

«Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, είμαστε πιο περίπλοκοι» είπε, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση προέκυψε από την ανάγκη να μην επαναληφθούν οι παγκόσμιες συρράξεις του 20ού αιώνα που αιματοκύλισαν την Ευρώπη. «Φαίνεται μπερδεμένη, όμως δεν χρειάζεται να γίνεται πιο περίπλοκη από ό,τι είναι», το σχόλιό του για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

«Πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες της Ευρώπης. Περιμένουν απτά αποτελέσματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση προτείνω ατζέντα δράσεων για τους 12 μήνες, που θεωρώ καθοριστικούς, αν θέλουμε να υπερβούμε τη διάσταση μεταξύ Δύσης και Ανατολής που έχει ανακύψει, αν θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι η Ε.Ε. μπορεί να δράσει… Έχω την εντύπωση ότι πολλοί ξεχνούν τι σημαίνει αυτή η Ένωση. Πρέπει να θυμηθούμε ότι η Ευρώπη προωθεί την ενοποίηση» πρόσθεσε, επικαλούμενος το παράδειγμα του Κυπριακού, για το οποίο απηύθυνε έκκληση για υπέρβαση του αδιεξόδου και επίλυσή του.

«Οι αξίες μας είναι η Ελευθερία, Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν ποτέ να ανεχτούν να δολοφονούνται Πολωνοί εργάτες στους δρόμους του Έσεξ. Βρισκόμαστε απέναντι στη θανατική ποινή και πιστεύουμε στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης και γι’ αυτό υπερασπιζόμαστε το Κράτος Δικαίου οπουδήποτε στην Ευρώπη» σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης