Θαλαμηγός… υποβρύχιο στην Ρόδο

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2009, 16:31
Θαλαμηγός… υποβρύχιο στην Ρόδο
Δεν πέρασε απαρατήρητη χθες από την Ρόδο η θαλαμηγός του 37χρονου Ρώσου μεγιστάνα Andrey Melnichenko, ιδιοκτήτη μεταλλωρυχείων, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Η εντυπωσιακή θαλαμηγός που μοιάζει με υποβρύχιο έδεσε χθες στο λιμάνι της Ρόδου, μαγνητίζοντας τα βλέμματα όλων!

Ο κ. Melnichenko με την σύζυγο του Aleksandra και τα δύο τους παιδιά αποβιβάστηκαν από το σκάφος το πρωί και κάτω από την προστασία των ανδρών ασφαλείας της ιδιωτικής τους φρουράς αναχώρησαν για το αεροδρόμιο Διαγόρας Ρόδου. Εκεί τους περίμεναν δύο ιδιωτικά λίαρ τζετ. Στο ένα επιβιβάστηκε ο Melnichenko και στο δεύτερο η σύζυγος με τα παιδιά τους, με προορισμό την Κροατία.

Η θαλαμηγός παραμένει στο λιμάνι της Ρόδου και κανείς δεν γνωρίζει αν οι ιδιοκτήτες της θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά.

Το πιο εντυπωσιακό γιοτ

Η απαρχή του πιο εντυπωσιακού γιοτ που έχει παραχθεί ποτέ, έγινε το Νοέμβρη του 2004, όταν ο Ρώσος μεγιστάνας Andrey και το γερμανικό ναυπηγείο Blohm & Voss, υπέγραψαν το συμφωνητικό για την κατασκευή ενός 99μετρου μέγα γιότ με το κωδικό όνομα «Sigma». Τον σχεδιασμό του Sigma Project ανέλαβε ο Γάλλος σχεδιαστής Φίλιπ Στάρκ, ο οποίος έχει δηλώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν πως «ένα καλό προϊόν είναι το προϊόν που διαρκεί».

Για τους μη γνωρίζοντες, ο Φίλιπ Σταρκ θεωρείται από τους πλέον καταξιωμένους σχεδιαστές, έχοντας σχεδιάσει ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων εσωτερικής διακόσμησης αλλά και προϊόντων μαζικής παραγωγής, όπως τηλεοράσεις, μηχανές, έπιπλα, ρούχα, έναν ιδιαίτερο λεμονοστύφτη κ.ά.

Από τις πιο γνωστές και σημαντικές του δουλειές ωστόσο ήταν το ποντίκι του υπολογιστή για λογαριασμό της εταιρίας Microsoft, ενώ έργα του φιλοξενούνται σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο (Παρίσι, Νέα Υόρκη, Μόναχο, Λονδίνο, Σικάγο, Κιότο και Βαρκελώνη).

Εκτός αυτών, έχει σχεδιάσει ουρανοξύστες σε μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι ενώ έχει ασχοληθεί επισταμένα και με τον τομέα των σκαφών αναψυχής.

Το πρώτο πράγμα που σχεδίασε στο λευκό του χαρτί, ήταν ο σχεδιασμός μίας γάστρας η οποία θα αποτελούσε την άτρακτο του σκάφους. Η γάστρα αυτή όμως είχε μια ιδιαιτερότητα: ήταν σχεδιασμένη ανάποδα!

Ο Φίλιπ Στάρκ έφερε κυριολεκτικά τα πάνω κάτω! Ήταν δε, πανομοιότυπη με την άτρακτο ενός υποβρυχίου. Όσο για την υπερκατασκευή, αυτή τοποθετήθηκε ακριβώς στο κέντρο, θυμίζοντας πολύ το πολεμικό σκάφος των Η.Π.Α. Zumwalt.

Τελικά το σκάφος, «βγήκε» λίγο μεγαλύτερο, φθάνοντας τα 118 μέτρα μήκος και 18.87 μέτρα πλάτος, δημιουργώντας μία επιφάνεια καταστρώματος περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία αυξάνονται κατά πολύ εάν συνυπολογισθούν και τα υπόλοιπα τέσσερα καταστρώματα.

Σχετικά με το κόστος του σκάφους έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια, μια καλή όμως πλην συντηρητική προσέγγιση φθάνει τα 150 εκ. ευρώ. Το κόστος αυτό είναι υπερβολικό για τους κοινούς θνητούς, όχι όμως για τον Ρώσο μεγιστάνα ο οποίος και μπήκε στην δαπάνη αυτή, για να προσφέρει το σκάφος ως δώρο στην αγαπημένη του Aleksandra, από το αρχικό όνομα της οποίας προέκυψε και το όνομα του σκάφους «Α», αντικαθιστώντας το αρχικό «Sigma».

Η αδυναμία στην σύζυγό του είχε εκδηλωθεί και κατά το παρελθόν, όταν πλήρωσε περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια στην Jennifer Lopez, για να παραστεί με το συγκρότημά της και να τραγουδήσει στο πάρτι γενεθλίων της ενώ το 2005, στον γάμο του, που έγινε στην Γαλλία, πλήρωσε στην Christina Aguilera 4 εκ. δολάρια για να τραγουδήσει.

Φωτογραφίες από το εσωτερικό του «Α» δυστυχώς δεν υπάρχουν, θεωρείται όμως ότι θα είναι αντίστοιχο της εξωτερικής εμφάνισης του σκάφους. Το «Α» διαθέτει επτά πολυτελείς καμπίνες, και είναι σε θέση να φιλοξενήσει 14 άτομα, ενώ το πλήρωμά του ανέρχεται στα 37 άτομα.
 
Τα δύο εντεκάμετρα βοηθητικά σκάφη του «Α» έχουν σχεδιαστεί και αυτά από τον Φίλιπ Στάρκ, και συνδυάζονται αρμονικά με το υπόλοιπο σύνολο. Για την κατασκευή τους ο σχεδιαστής απευθύνθηκε στο ναυπηγείο Vaundrey Miller στην Νέα Ζηλανδία.

Δείτε εδώ την θαλαμηγό «Α» κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Κεφαλονιά


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2009, 16:31