Το «πράσινο φως» για την καλλιέργεια και διάθεση στις αγορές μεταλλαγμένης πατάτας έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε σήμερα την έγκρισή της για τη γενετικά τροποποιημένη πατάτα του γερμανικού ομίλου BASF, παρά τις έντονες αντιδράσεις και την αμφισβήτηση για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες, πέραν της αποφάσεως για τις μεταλλαγμένες πατάτες, δέχθηκαν επίσης την εμπορική διάθεση στην Ευρώπη τριών ποικιλιών διαγενετικού καλαμποκιού της εταιρείας Monsanto, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής. Η απόφαση αυτή είναι λιγότερο θεαματική, επειδή δίνονται τακτικά εγκρίσεις για την εμπορική διάθεση εισαγόμενων προϊόντων ΓΤΟ. Το πραγματικά νέο δεδομένο είναι η έγκριση της πατάτας Amflora, η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία BASF και προορίζεται για βιομηχανική χρήση για το άμυλό της και για ζωοτροφές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε δώσει το «πράσινο φως» σε καλλιέργεια ΓΤΟ στην Ευρώπη από το 1998 και το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της Monsanto, το MON 810.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έντονες αντιδράσεις για τη μεταλλαγμένη πατάτα

Άμεσες και έντονες ήταν οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων Οικολόγων, οι οποίοι δήλωσαν σοκαρισμένοι από την απόφαση της Ε.Ε να εγκρίνει την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης γερμανικής πατάτας. Ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας επέκρινε επίσης σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν «κοινό μέτωπο» με την Ιταλία κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

«Είμαι σοκαρισμένος που βλέπω ότι ο επίτροπος Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών, Τζον Ντάλι, δεν χρειάστηκε παρά μερικές εβδομάδες στη νέα του θέση, για να εκφράσει την τόσο προφανή υποστήριξή του στα συμφέροντα των βιομηχανιών», αναφέρει ένας από τους ηγέτες των οικολόγων, ο Μάρτιν Χόισλινγκ, σε ανακοίνωσή του. «Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για ένα γονίδιο της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora “που είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά”» πρόσθεσε. «Σοβαρές αμφιβολίες εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον», επεσήμανε ο Χόισλινγκ, κρίνοντας την έγκριση των Βρυξελλών «στην καλύτερη περίπτωση ανώφελη και στη χειρότερη επικίνδυνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «συνιστά πραγματική κήρυξη πολέμου από τη μεριά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενάντια στους Ευρωπαίους πολίτες, που στην πλειονότητά τους αντιτίθενται στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών», δήλωσε από τη μεριά της η Γαλλίδα φιλελεύθερη Κορίν Λεπάζ, αντιπρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης