Καρκινογόνες διοξίνες σε τρόφιμα από την Ε.Ε.

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Απριλίου 2010, 07:38
Καρκινογόνες διοξίνες σε τρόφιμα από την Ε.Ε.
Υψηλά επίπεδα καρκινογόνων διοξινών βρέθηκαν στο 8% των δειγμάτων τροφίμων που συγκεντρώθηκαν στην Ευρώπη από το 1999 έως το 2008, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 31 Μαρτίου.

Τα προϊόντα από ήπαρ ζώων και ψαριών ήταν αυτά που παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα διοξινών στην κατηγορία των τροφίμων.

Η μακρόχρονη έκθεση σε υψηλά επίπεδα διοξινών έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μια σειρά επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, αναφέρει η EFSA.

«Η επιμονή τους και το γεγονός ότι αυτές συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα, ιδιαίτερα στα ζωικά λίπη, συνεχίζει να προκαλεί ορισμένες ανησυχίες για την ασφάλεια», προσθέτει η EFSA.

Για τη δημιουργία της έκθεσης χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 7.000 δείγματα που συγκεντρώθηκαν σε 21 ευρωπαϊκές χώρες.

«Το υψηλό ποσοστό των παράνομων επίπεδων διοξινών στα δείγματα προέκυψε εν μέρει από την επικεντρωμένη δειγματοληψία, κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων συμβάντων ρύπανσης», ανέφερε ακόμη η ευρωπαϊκή αρχή.

Σύμφωνα με την EFSA, οι συνεχείς τυχαίες δοκιμές σε έναν επαρκή αριθμό δειγμάτων είναι αναγκαία για να καταστεί δυνατή η ακριβέστερη εκτίμηση των επίπεδων των διοξινών στα τρόφιμα.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 3 Απριλίου 2010, 07:39