Ο καλλιτέχνης και σκηνοθέτης επιθυμεί διακαώς να μεταδοθεί η τελευταία του ταινία διά μέσου της Ζούγκλας, σε πρώτη προβολή και πριν από την πρεμιέρα της στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η παραγωγή της ταινίας, όπως πάντα ψυχρή, διαφωνεί απόλυτα με τη γενναιοδωρία του δημιουργού και επικαλείται τα συμβόλαια και τις οικονομικές δεσμεύσεις με την εταιρεία διανομής της. Το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.

Η Ζούγκλα προανήγγειλε την προβολή – μετάδοση αύριο, Κυριακή, της τελευταίας κινηματογραφικής δουλειάς του Νίκου Κούνδουρου, «Το πλοίο για την Παλαιστίνη». Την ταινία προλόγισε ειδικά για τη μετάδοση αυτή ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την εταιρεία παραγωγής κατέστησε απαγορευτική αυτή τη μετάδοση. Έτσι, ακυρώνεται η προγραμματισμένη κυριακάτικη πρώτη, που ήταν μία προσφορά του Νίκου Κούνδουρου και της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας.

Μία πρεμιέρα που θα αντανακλούσε την επικαιρότητα, αφού το καζάνι της Μέσης Ανατολής έχει εκ νέου εκραγεί, αλλά και μία προσφορά που «συνομιλεί» με την πραγματικότητα στη δική μας την κοινωνία, μέρες Πολυτεχνείου και Μνημονίου 3.

Ζητούμε συγγνώμη για την ακύρωση της μετάδοσης της ταινίας «Το πλοίο για την Παλαιστίνη», επιφυλασσόμενοι να τη μεταδώσουμε όταν προβληθεί στις σκοτεινές αίθουσες των σινεμά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρακολουθήστε τον πρόλογο του Νίκου Κούνδουρου για την ταινία του στη zougla.gr: 

Σε μία περίοδο που ο Αραβικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό και η Μέση Ανατολή διανύει την πλέον ταραχώδη περίοδο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έπειτα, ο πάντα πολιτικός, καυστικός και επίκαιρος Νίκος Κούνδουρος καταθέτει με το κινηματογραφικό του βλέμμα τη δική του άποψη.

Με αφετηρία ένα αληθινό γεγονός, την προσάραξη ενός πλοίου που ερχόταν από τον Παναμά σε ένα ακρωτήρι της Πελοποννήσου και το σκοτεινό μυστικό του, ο σκηνοθέτης κάνει μια καθαρά πολιτική ταινία.

Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος. «Το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να δηλώνει τη δυναμική παρουσία του στους, έτσι κι αλλιώς, ταραγμένους καιρούς στην ταραγμένη περιοχή της εδώ Ανατολής. Καιροφυλαχτεί για να πάρει μέρος και στην πιο ελάχιστη αναταραχή των γειτόνων του. Πρώτο θύμα η Παλαιστίνη, ανυπεράσπιστη, άοπλη, εγκαταλελειμμένη από Eυρωπαίους και Aμερικανούς, στερημένη όχι μόνο υλικής, αλλά και της πιο άμεσης οικονομικής και πρακτικής βοήθειας. Όσο για μένα, ανήμπορος να πάρω μέρος στους εθελοντές με τα ανυπεράσπιστα καΐκια, που πλήρωσαν με αίμα πέρυσι το θάρρος τους να πλησιάσουν από τη θάλασσα και να δώσουν κάποιο χέρι συμπαράστασης και βοήθειας στον Παλαιστινιακό λαό, κινητοποίησα και εκμεταλλεύτηκα τη δύναμη του κινηματογράφου. Απαντώ με τον τρόπο μου και εκπροσωπώ τον χωρίς φωνή λαό, που περιμένει από τις εφημερίδες και τα κανάλια να δηλώσει την αλληλεγγύη του σ’ έναν λαό αδύναμο να υπερασπιστεί την ελευθερία του».

Η ταινία διαδραματίζεται σ’ ένα μικρό λιμάνι στον Νότο της Πελοποννήσου. Πρωταγωνιστής είναι ο Ιορδάνης Κύρογλου, άνδρας με μεγάλη επιρροή και μέγας διδάσκαλος στη στοά των μασόνων. Ο Κύρογλου με συνεργάτη του τον Γιατράκο, τον αρχηγό της αστυνομίας, προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες για την άφιξη του φορτηγού πλοίου «Ναόμι», που μεταφέρει σιτάρι από τον Παναμά στο Ισραήλ. Η αναμονή του πλοίου αποτελεί τον κεντρικό άξονα της ταινίας, γύρω από τον οποίο ξετυλίγονται οι προσωπικές ιστορίες των ηρώων: του αρχηγού των Παλαιστινίων κομάντος Αμπντουλά αλ Φακίρ, της Εβραίας Σάρα Μπεν Σουσάν, κόρης του Κύρογλου, του Κουρτ, αρχηγού μιας ομάδας νεοναζί, του εκδότη της τοπικής εφημερίδας και των 17 κοριτσιών που έχουν έρθει απ’ τα ταραγμένα Βαλκάνια σε αναζήτηση μιας καινούργιας πατρίδας.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Πελοπόννησο, σε ένα βενετσιάνικο κάστρο, και ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Παρακολουθήστε ένα απόσπασμα από την ταινία:

Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος

Σενάριο: Νίκος Κούνδουρος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλης Κατριτζιδάκης

Μοντάζ: Γιάννης Αγελαδόπουλος

Ήχος: Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Μουσική: Βαγγέλης Μπόντας

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Δημήτρης Ζιάκας

Κοστούμια: Δημήτρης Ζιάκας

Μακιγιάζ: Χριστίνα Δρακάκη

Με τους: Εύα Ψυλλάκη (Σάρα Μπεν Σουσάν), Θεοδόση Ζάννη (Ιορδάνης Κύρογλου), Δέσποινα Μοίρου (Σβετλάνα), Μανώλη Παπαδάκη (Αμπντουλά), Γιώργο Κοψιδά (Γιατράκος), Ιερώνυμο Καλετσάνο (Κουρτ), Ελένη Κωνσταντίνου (Φατιμά), Αγάπη Μανουρά (Μάρθα), Ερρίκο Λίτση (διευθυντής εφημερίδας)

Διάρκεια: 120′

Έτος Παραγωγής: 2012

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης