Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Περισσότερες από 140 σοβαρές παραβιάσεις, τόσο στον τομέα της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης όσο και κατά των ίδιων των δημοσιογράφων, κατέγραψε το 2018 η «πλατφόρμα» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανακοινώνοντας στο Στρασβούργο τα αποτελέσματα σχετικής της έκθεσης «Η δημοκρατία σε κίνδυνο: απειλές και επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη», οι εκπρόσωποι της «πλατφόρμας» διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνονται.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των επιθέσεων σε δημοσιογράφους αυξάνεται συνεχώς. Ο αριθμός των απειλών που αναφέρθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των απειλών κατά της ζωής, διπλασιάστηκε πέρυσι και δεν σημειώθηκε πρόοδος σε αρκετές μακρόχρονες περιπτώσεις ατιμωρησίας για τη δολοφονία δημοσιογράφων. Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να κρατούνται αυθαίρετα, ενώ ορισμένες νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν αποδυναμώσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης συστάθηκε το 2015, σε συνεργασία με εξέχουσες διεθνείς ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης και των συλλόγων δημοσιογράφων, για να παράσχουν πληροφορίες που μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για διάλογο με κράτη-μέλη σχετικά με πιθανές προστατευτικές ή επανορθωτικές ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 12 εταίροι της πλατφόρμας είναι: η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, το άρθρο 19, οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, ο Δείκτης Λογοκρισίας, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, Το Ινστιτούτο, η RoryPeckTrust, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης και η PENInternational.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης