Θεσμοί: Οι συζητήσεις στην Αθήνα ήταν παραγωγικές

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019, 17:16
Θεσμοί: Οι συζητήσεις στην Αθήνα ήταν παραγωγικές

Οι συζητήσεις στην Αθήνα μεταξύ εκπροσώπων των Θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, δεν υπήρξαν ουσιαστικές διαφωνίες, ενώ οι όποιες δημοσιονομικές αμφιβολίες από την πλευρά των εταίρων φαίνεται ότι μπορούν να εκλείψουν σχετικά εύκολα.

Το επόμενο ορόσημο, σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, είναι η κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού στην Κομισιόν, στις 15 Οκτωβρίου (θα έχει προηγηθεί η κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού στην ελληνική Βουλή στις 7 Οκτωβρίου).
Θα ακολουθήσει, στο τέλος Νοεμβρίου, η έκθεση των θεσμών για την 4η αξιολόγηση και στις 4 Δεκεμβρίου το Eurogroup, που θα αποφασίσει για τα SMPs και ANFAs.

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ένα σημείο στο οποίο υπήρχε επίσης διάσταση εκτιμήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ως προς την επίπτωσή της στον προϋπολογισμό, η πηγή του οικονομικού επιτελείου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, αλλά η απόφαση θα ληφθεί την τελευταία στιγμή, δεδομένου ότι απομένουν ακόμη 5 ημέρες έως τη λήξη της προθεσμίας.

Η ίδια πηγή είπε, εξάλλου, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά εν τω μεταξύ δεν αποκλείεται να ρυθμιστούν θέματα όπως η νέα πάγια ρύθμιση με τροπολογίες. Εξάλλου, έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε τους θεσμούς για το νέο σχέδιο για τις αντικειμενικές αξίες.

Στη χθεσινή διαπραγμάτευση συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και οι υφυπουργοί Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς και Παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος.

Το αν θα είναι θετική η έκθεση των θεσμών θα εξαρτηθεί όχι μόνον από το δημοσιονομικό σκέλος, αλλά και από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα, και στο πεδίο αυτό η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο οποίος τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση «έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος». Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει θέσει και θέματα με δική της πρωτοβουλία, όπως το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Σχετικά, εξάλλου, με την αποζημίωση των πληγέντων από τη χρεοκοπία της Thomas Cook, o ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει πλήρη αποτύπωση και στη συνέχεια θα αποφασίσει τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, με σεβασμό στα χρήματα του φορολογουμένου.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019, 17:22