ΔΝΤ: Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα στοίχιζε στη Βρετανία το 6% του ΑΕΠ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018, 19:33
ΔΝΤ: Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα στοίχιζε στη Βρετανία το 6% του ΑΕΠ
Η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια μεταβατική εμπορική συμφωνία θα κόστιζε στη Βρετανία περίπου το 6% του ΑΕΠ -σχεδόν τέσσερα χρόνια οικονομικής ανάπτυξης- σε σύγκριση με την παραμονή στο μπλοκ, εκτίμησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Ταμείο, το οποίο είχε προειδοποιήσει για τα κόστη του Brexit προτού ψηφίσουν οι Βρετανοί τον Ιούνιο του 2016, είπε πως η εξασφάλιση μιας εμπορικής συμφωνίας θα περιόριζε σχεδόν κατά το ήμισυ την οικονομική ζημιά από τους εμπορικούς φραγμούς, και τις μειωμένες εξωτερικές επενδύσεις και μετανάστευση.

«Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου τόνισαν τη σημασία μιας έγκαιρης συμφωνίας με την ΕΕ, που θα συνοδεύεται από μια περίοδο εφαρμογής ούτως ώστε να αποφευχθεί μια άτακτη έξοδος το Μάρτιο του 2019 και να δοθεί χρόνος σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους να προσαρμοστούν στη νέα σχέση», ανέφερε το ΔΝΤ.

«Σε ένα σενάριο στο οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές με βάση τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το επίπεδο της παραγωγής είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά περίπου 5% έως 8% σε σχέση με ένα σενάριο χωρίς Brexit, με μέση εκτίμηση το 6%», προειδοποιεί το Ταμείο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018, 19:33