Για δεύτερη συναπτή ημέρα συνεχίζεται η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, μετά τις πληροφορίες για πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία και τους φόβους για περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα, από τη βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Νοεμβρίου υποχωρεί κατά 2,23%, στα 61,69 δολάρια το βαρέλι, με το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Νοεμβρίου να υποχωρεί κατά 1,90%, στα 56,20 δολάρια το βαρέλι, μετά από μια εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 20% την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά, το Brent βρίσκεται σε τροχιά μηνιαίας ανόδου για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο.

«Η έμφαση θα επιστρέψει σιγά-σιγά στις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης πετρελαίου, καθώς δεν αναμένεται επίλυση των διαφορών ΗΠΑ – Κίνας σε σύντομο χρόνο, ώστε να υπάρξει θετική μεταστροφή στο διεθνές οικονομικό κλίμα», τόνισε το στέλεχος στρατηγικής πετρελαϊκών αγορών της BNP Paribas, Harry Tchilinguirian, στο Reuters Global Oil Forum.

«Πέραν της περίπτωσης μιας νέας επίθεσης στις υποδομές της Σαουδικής Αραβίας, η γενική τάση του πετρελαίου θα είναι πτωτική», είπε ακόμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ επέκρινε τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας στην ομιλία του από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να δεχθεί μία “κακή” συμφωνία με την Κίνα στο πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεων Ουάσινγκτον – Πεκίνου.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και η δεύτερη χώρα σε κατανάλωση αργού. Πρώτες στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι οι ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε στην ομιλία του ότι βλέπει ένα μονοπάτι για τη διατήρηση της ειρήνης με το Ιράν, μετριάζοντας ακόμη περισσότερο τους φόβους στη διεθνή αγορά για την ένταση στη Μέση Ανατολή, γεγονός που επιδρά επίσης πτωτικά στις διεθνείς τιμές του “μαύρου χρυσού”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης