ΕΚΤ: Αυξάνεται ο κίνδυνος εμπορικών συγκρούσεων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018, 14:56
ΕΚΤ: Αυξάνεται ο κίνδυνος εμπορικών συγκρούσεων
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Μαρτίου ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει ισχυρή και εκτεταμένη, βρίσκοντας στήριξη στις ιδιαίτερα ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες, ωστόσο εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις τελευταίες εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο.

Οι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι η οικονομική επέκταση αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, με κάπως ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, ωστόσο σημείωσαν την άνοδο της γεωπολιτικής αβεβαιότητας καθώς και τον κίνδυνο από την αύξηση του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, επεσήμαναν τις τελευταίες ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και αντάλλαξαν απόψεις για τους κινδύνους που προκύπτουν από τον εμπορικό προστατευτισμό.

«Υπήρξε ευρεία ανησυχία ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος εμπορικών συγκρούσεων που αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο για όλες τις χώρες που θα εμπλακούν».

Παράλληλα, τα μέλη της ΕΚΤ εκτίμησαν ότι «ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία και την Ευρωζώνη θα εξαρτηθεί τελικά από την κλίμακα των δασμών που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ καθώς και από το εύρος των πιθανών αντιποίνων».

Σημείωσαν τέλος «την πιθανότητα να επηρεαστεί αρνητικά η εμπιστοσύνη», ενώ για τον πληθωρισμό τα μέλη της ΕΚΤ συμφώνησαν ότι ο αντίκτυπος είναι ακόμα δύσκολο να αξιολογηθεί.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018, 14:59