Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «ανησυχεί πολύ» για την εξάπλωση του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ.

«Όλοι μας είμαστε πολύ ανήσυχοι για ό,τι συμβαίνει τώρα όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού» είπε η Σνάμπελ σε ομιλία της στο Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γνωρίζουμε ότι αυτό πραγματικά αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά φυσικά και για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης» πρόσθεσε.

«Αυτό, όμως, που πρέπει πράγματι να καταλάβουμε για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής είναι το ποιες είναι οι πιθανές μεσοπρόθεσμες συνέπειες, κάτι που δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να αντιδράσει η νομισματική πολιτική στον κορωνοϊό, η Σνάμπελ δήλωσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν φανεί ότι ο κορωνοϊός θα έχει διάρκεια, δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αυτό» προσθέτοντας ότι «έχουμε ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί».

Οι αγορές χρήματος έχουν αρχίσει να προεξοφλούν μία περαιτέρω μείωση κατά 10 μονάδες βάσης των ήδη αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ έως το τέλος του έτους.

Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο δανεισμός στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο αυξήθηκε -όπως και τον Δεκέμβριο- με τον χαμηλότερο ρυθμό δύο ετών, πριν ακόμη οι ανησυχίες για τον ιό φθάσουν στα σημερινά επίπεδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης