Ισπανία: Ελπίζει να αντλήσει περί τα 6,8 δισ. ευρώ από τον Google tax

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020, 13:55
Ισπανία: Ελπίζει να αντλήσει περί τα 6,8 δισ. ευρώ από τον Google tax

Η ισπανική κυβέρνηση προτείνει νέους φόρους στις ψηφιακές υπηρεσίες, στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και στις πλαστικές συσκευασίες το 2021, και υψηλότερες εισφορές στα ζαχαρούχα αναψυκτικά, με την ελπίδα να αντλήσει συνολικά 6,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Η Ισπανία έστειλε το σχέδιο προϋπολογισμού, που προβλέπει έλλειμμα 7,7% και οικονομική ανάκαμψη τουλάχιστον 7,2%, όπως ανακοινώθηκε προηγουμένως στην Κομισιόν, αργά την Πέμπτη.

Για το 2020, η κυβέρνηση αναμένει ύφεση 11,2% -τη χειρότερη από τον εμφύλιο πόλεμο- και δημοσιονομικό έλλειμμα 11,3% εξαιτίας της επίδρασης του κορωνοϊού.

Η βουλή έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» για την εφαρμογή των δύο πιο αμφιλεγόμενων φόρων.

Ο αποκαλούμενος «Google-tax» στα έσοδα που κατέγραψαν σε ιρλανδικό έδαφος μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσει όπως η Google, η Amazon και η Facebook, έχει ήδη υιοθετηθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της βλέπει αυτόν τον φόρο ως απειλή για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ο φόρος 3% στις ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η διαφήμιση και οι πωλήσεις data, προβλέπεται να συγκεντρώσει περί το 1 δισ. ευρώ το 2021.

Ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, γνωστός ως «Tobin tax», είναι άλλο ένα ευρωπαϊκό project, του οποίου ηγείται η γερμανική κυβέρνηση και αναμένεται να φέρει 850 εκατ. ευρώ στην Ισπανία το 2021.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020, 14:13