Κροατία - Ουγγαρία: Συμφώνησαν στη συγκρότηση ομάδας για την ενεργειακή συνεργασία

Κροατία - Ουγγαρία: Συμφώνησαν στη συγκρότηση ομάδας για την ενεργειακή συνεργασία

Τη συγκρότηση ομάδας που θα αναλάβει να εξετάσει την πιθανότητα συνεργασίας στις αγορές φυσικού αερίου, αποφάσισαν η Κροατία και η Ουγγαρία. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβαλλοντικής Προστασίας της Κροατίας Τόμισλαβ Τσόριτς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο.

«Συμφωνήσαμε να συγκροτήσουμε μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από Κροάτες και Ούγγρους εμπειρογνώμονες. Η ομάδα θα αναλύσει - τους επόμενους μήνες - τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας μορφής συνεργασίας» υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, ο κ. Τσόριτς, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Σιγιάρτο ανακοίνωσε ότι σ' αυτή την ομάδα θα συμμετάσχουν και οι φορείς διαχείρισης και εκμετάλλευσης των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου των δύο χωρών, όπως επίσης και οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Κροατίας και της Ουγγαρίας.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αντιμετωπίζουμε τη διαφοροποίηση (των ενεργειακών προμηθειών) ως κρίσιμο ζήτημα. Ένας τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο και πιστεύουμε ότι η συνεργασία μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε εταίροι σε αυτό το έργο και να το κάνουμε καινοτόμο από την άποψη της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής της Κεντρικής Ευρώπης. Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας» τόνισε ο κ. Σιγιάρτο.

Όσον αφορά την ενεργειακή διαφοροποίηση στο «πεδίο» του φυσικού αερίου, ο κ. Σιγιάρτο υπενθύμισε ότι η Ουγγαρία, έχει, ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον της να αποκτήσει ποσοστό 25%, στη μελλοντική εταιρεία που θα είναι ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια του τερματικού σταθμού LNG στο νησί Κρκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019, 15:42