Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι ένας από τους κυριότερους διεθνείς χρηματοοικονομικούς εταίρους της Κροατίας και η συνεργασία στα επόμενα πέντε χρόνια θα συνδεθεί στενά με το ζήτημα της περαιτέρω ενίσχυσης της δυναμικής που παρουσιάζει η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αρμόδιος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Κίριλ Μίλερ (Cyril Muller).

Υπογράμμισε ότι η τράπεζα είχε εξασφαλίσει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την Κροατία και ότι βοήθησε στην υλοποίηση περισσότερων από 80 έργων, καθώς και στη διεξαγωγή περισσοτέρων από 300 διαφορετικών μελετών. Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο πλευρών για την αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων, τον εξορθολογισμό της διοίκησης και το κτηματολόγιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερες από 100 καινοτόμες εταιρείες και 40 ερευνητικές ομάδες έχουν λάβει χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα για να αναβαθμίσουν την παραγωγή και τις υπηρεσίες τους, ενώ 230.000 άνθρωποι έχουν επωφεληθεί από την επένδυση σε ένα αποτελεσματικό και βιώσιμο σύστημα παροχής νερού, πρόσθεσε.

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίζει να στηρίζει έργα αναβάθμισης των λιμένων, των οδικών αξόνων, των σιδηροδρομικών υποδομών, των μεταρρυθμίσεων των συστημάτων υγείας και συνταξιοδότησης, επισήμανε ο κ.Μίλερ και τόνισε πως εξίσου σημαντική είναι η συνεργασία των δύο πλευρών στο πλαίσιο της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής ώς το 2030.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, υπογράμμισε ότι τα τελευταία 25 χρόνια η Παγκόσμια Τράπεζα ήταν ένας από τους βασικούς εταίρους της Κροατίας όσον αφορά τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μέσω επιδοτήσεων για την ανασυγκρότηση των περιοχών, επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα και τον τουρισμό, αλλά και μέσω της στήριξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε καίριους τομείς της οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες τους (σ.σ. της Παγκόσμιας Τράπεζας), ενισχύουμε τις δυνατότητες και μειώνουμε τις περιφερειακές ανισορροπίες στην Κροατία, ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το συντομότερο δυνατό τη σύγκλιση με τα γειτονικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία δεν αντιμετώπισαν την ίδια κατάσταση που είχαμε κατά τη δεκαετία του 1990 και, την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα, αναπτύχθηκαν ταχύτερα και με μεγαλύτερη στήριξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας, Ζντράβκο Μάριτς, αναφέρθηκε στη συνεργασία της Κροατίας με την Παγκόσμια Τράπεζα στους τομείς κατασκευής και εκσυγχρονισμού υποδομών και κατέστησε επιτακτική την ανάγκη περαιτέρω σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών μεγεθών. Ο κ. Μάριτς είπε ότι η Κροατία κατάφερε -επί τρία συνεχόμενα έτη- να μειώσει τον δείκτη του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, δηλαδή -σημείωσε- τρεις φορές ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης