Η οικονομική δραστηριότητα παραμένει πολύ πιο χαμηλή σε σύγκριση με τα προ κορωνοϊού επίπεδα παρά τη σημαντική βελτίωση που σημειώθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ η αβεβαιότητα γύρω από την ισχύ της ανάκαμψης είναι πολύ υψηλή, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα έως ότου δει το outlook του πληθωρισμού να προσεγγίζει τον στόχο του «κάτω αλλά πλησίον του 2%», με την υποτονική ζήτηση να ασκεί καθοδική πίεση στον πληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ύψος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) για την άμβλυνση των επιπτώσεων του κορωνοϊού παραμένει στα 1,350 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ παράλληλα θα συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme-APP), με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ.

«Η άφθονη ρευστότητα παραμένει απαραίτητη» δήλωσε η Λαγκάρντ, με την ανάκαμψη να είναι «άνιση κατά μήκος χωρών και κλάδων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας υποσκάπτει τη ζήτηση για τις εξαγωγές της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ καλωσορίζει το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης