«Όχι» σε επιπλέον εξουσίες στον ESM από το Ευρωκοινοβούλιο

«Όχι» σε επιπλέον εξουσίες στον ESM από το Ευρωκοινοβούλιο
Η ενίσχυση του ESM φαίνεται πως δεν αποτελεί προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. «Δεν είναι ρεαλιστικό αυτήν τη στιγμή να κάνουμε αλλαγές στις υπάρχουσες συνθήκες, ούτε να δώσουμε περισσότερη εξουσία στον ESM. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας εξισορροπημένος συμβιβασμός» ανέφερε ο Roberto Gualtieri, μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο πλαίσιο της βουλγαρικής προεδρίας που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

«O ESM αποτελεί μοχλό μείωσης των ανισοτήτων στην Ευρώπη. Δεν φταίει το ευρώ από μόνο του εάν υπάρχουν δύο ή περισσότερες ταχύτητες στην Ευρώπη. Οι οικονομικές πολιτικές ευθύνονται για τις ανισότητες και αυτές αποτελούν και τη λύση. Η Ε.Ε. οφείλει να πάρει την ευθύνη που της αναλογεί, να δημιουργήσει ένα εργαλείο που να προλαμβάνει και να διορθώνει τα ζητήματα» σημείωσε ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Μανιός.

Τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσει προτεραιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ασφαλέστερη οικονομία, η αμοιβαία κατανόηση και αλληλεγγύη, η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών, η διαφάνεια και η υγιής ανταλλαγή απόψεων.

Προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελεί επίσης η ενίσχυση της ευρωπαϊκής τραπεζικής και της νομισματικής ένωσης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη. «Χρειαζόμαστε περισσότερη Ένωση στην πράξη και όχι στα λόγια. Σαφώς και πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο οι εθνικές κυβερνήσεις, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» τόνισε.

«Κλειδί της επιτυχίας είναι να πάρουν οι εθνικές κυβερνήσεις την κατάσταση υπό τον έλεγχό τους. Έχουμε ανάγκη από περισσότερη και γρήγορη διασύνδεση των συζητήσεων που διεξάγονται στις Βρυξέλλες με την πραγματικότητα που οι πολίτες βιώνουν στις χώρες τους» τόνισε η Maria Luís Albuquerque, μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του πορτογαλικού κοινοβουλίου.

Πηγή: EurActiv

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018, 07:01